Πολλοί και πολλά θα δοκιμαστούν
Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, θα ’θελα να καταστήσω σαφές πως θεωρώ απόλυτα ηθική μα και ρεαλιστική την ελληνική υποστήριξη στο Ισραήλ. Συνεχίζω.
Μπορεί διαχρονικά η Χαμάς ν’ αποτελεί μαριονέτα του Ιράν, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επίθεση της υποδείχθηκε από εκεί. Οι Πέρσες ξεκίνησαν διαδικασία επαναπροσέγγισης με τους Σαουδάραβες φέτος, γνωρίζοντας φυσικά την προηγούμενη μεγάλη πρόοδο των σχέσεων Ριάντ και Ιερουσαλήμ. Βέβαια η Τεχεράνη είναι σχετικά ερεθισμένη από τον αναθεωρητισμό του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο εφοδιασμός του τελευταίου με ισραηλινά όπλα ελάχιστα επηρεάζει την επιθετικότητα του έναντι των Αρμενίων. Συνεπώς, μοιάζει κάπως παράλογο να σχεδιάστηκε και να οργανώθηκε μία τόσο εκτεταμένη επιχείρηση επειδή οι Αζέροι απειλούν τα χερσαία σύνορα Ιράν-Αρμενίας. Θυμίζω δε ότι υπάρχει και θεαματική επαναπροσέγγιση Ντόχα-Ριάντ. Μπορεί λοιπόν το Ιράν να θεωρείται ο συνήθης ύποπτος υποκινητής κάθε επίθεσης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο υπαίτιος ίσως θα πρέπει ν’ αναζητηθεί αλλού, παρά τις συνήθεις ιρανικές αντισημιτικές φανφάρες.
Εάν αναρωτηθούμε ποιός (ή ποιοί) ωφελούνται ευθέως από την τωρινή σύγκρουση, τότε η κοινή λογική μας οδηγεί στη Μόσχα και την Άγκυρα. Η πρώτη επιθυμεί διακαώς έναν επιτυχημένο αντιπερισπασμό μακριά από την Ουκρανία. Ελπίζει πως έτσι η Ουάσινγκτον θα μεταφέρει το κύριο βάρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της στη Μέση Ανατολή, παρατώντας το Κίεβο στο έλεος της μοίρας. Η χρήση drones σε τακτικές που ως τώρα είχαν εφαρμοστεί μόνο στην ουκρανική στέπα ενισχύει αυτή την πιθανότητα. Η δεύτερη έχει περισσότερους στόχους. Ποντάρει ότι θα ξαναπαίξει το ρόλο του… αδέκαστου διαμεσολαβητή, ώστε κατόπιν ν’ απαιτήσει ανταλλάγματα υπό τη μορφή παραχωρήσεων στη Συρία και αγοράς νέων F-16. Ταυτόχρονα, τυχόν σοβαρή βλάβη στις σαουδοϊσραηλινές σχέσεις θα μπορούσε να ενταφιάσει τον προτεινόμενο ινδικό θαλάσσιο «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος θ’ αναβαθμίσει στρατηγικά τα δημοκρατικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος της Τουρκίας.
Το ποιός κρύβεται πίσω από τη φρικαλέα σφαγή εκατοντάδων αμάχων στις 7 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει κάποτε, όμως τους αμέσως επόμενους μήνες πολλοί και πολλά θα δοκιμαστούν. Από την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα φανεί αν οι Ισραηλινοί νεαροί έφεδροι διατηρούν το πάθος και την πειθαρχία των νικητών προγόνων τους, ή αν πλέον επιθυμούν άκοπη ευδαιμονία. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ενδέχεται να βιώσουν αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας και το Μάιο να ξεσπάσουν εναντίον των κουρασμένων συστημικών πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ • κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον θετικό για τον Πούτιν αλλά σίγουρα αρνητικό για τον Ερντογάν. Και στις ΗΠΑ, η πρόοδος του πολέμου καθόλου δεν αποκλείεται να προκαλέσει ρωγμές στις τάξεις των Δημοκρατικών -ειδικά εάν οι επιχειρήσεις είναι πολύμηνες και αιματηρές- εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αν και ένας παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να αποκλειστεί, οι συνέπειες των τελευταίων γεγονότων ενδέχεται ν’ αποδειχθούν μακροχρόνιες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.10.2023