ΑΠΟΨΕΙΣ

Tελικά, είμαστε πλούσιοι;

 16/10/2022 22:30

Κι ενώ παρακολουθούμε όλοι έκπληκτοι τον ανταγωνισμό, στα ύψη, πετρελαίου-φυσικού αερίου- ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι σαν μία καθημερινή ρουλέτα σε πανευρωπαϊκή θέα, στις τηλεοράσεις προβάλλονται διαφημίσεις τραπεζών για καταναλωτικά δάνεια που, εννοείται, μπορείς να τα πάρεις με ένα απλό «κλικ» από το κινητό σου.

Βέβαια, αν εξαιρέσεις τον ανέμελο δανειολήπτη της διαφήμισης, που, ενώ γυμνάζεται, λέει, «βρε, δεν παίρνω και ένα δάνειο σήμερα, να αισθανθώ καλύτερα;», μπορείς να δεις ένα προφανές μήνυμα: φέτος, λογαριασμούς θα καταφέρεις να πληρώσεις μόνον δανειοδοτούμενος.

Τι συμβαίνει ωστόσο με τα δάνεια; Οι παλιοί γνωρίζουν ότι εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία έχουν αποδυθεί σε ένα κυνηγητό όσων καθυστερούν ακόμα και δέκα ευρώ της δόσης, χωρίς οι ενοχλούμενοι να έχουν ποτέ ενημερωθεί για την παράδοση των προσωπικών τους στοιχείων. Γνωρίζουν επίσης ότι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και αυτό καταγράφεται ευκρινώς στο αναθεωρημένο δοσολόγιο. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι, η αύξηση των επιτοκίων ισχύει για τα δάνεια αλλά δεν ισχύει για τις καταθέσεις. Αυτό αφορά στην Ελλάδα και στη «συστημική» τραπεζική μας γεωγραφία. Γιατί, όσοι έχουν πολλά χρήματα, μαθαίνουν τις οδούς να τα αυγατίσουν, προστρέχοντας σε «ιδιωτική τραπεζική» στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να συμπιέζουν τους δανειολήπτες και, ταυτοχρόνως, να μην αποδίδουν κάτι από τα κέρδη τους, γρήγορα θα καταγραφεί καινούργια έξοδος καταθέσεων.

Για δε τα τραπεζικά Ιδρύματα, να μην ξεχνάμε ότι, τρείς φορές αιματοδοτήθηκαν από δημόσιο χρήμα, δηλαδή από την εξαντλητική φορολογία των νομοταγών πολιτών. Οι ίδιοι πολίτες πληρώνουν εδώ και έναν χρόνο χρυσή την ενέργεια, από την οποία οι εταιρείες έχουν αποκομίσει τα λεγόμενα, επισήμως, υπερκέρδη τους. Πριν έναν περίπου μήνα υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την είσπραξη έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών. Δηλαδή, έναν χρόνο τώρα αλλά και στο εξής, για άγνωστο διάστημα, οι πολίτες πληρώνουν αδιανόητα ποσά για ενέργεια και το κράτος έρχεται με καθυστέρηση να εισπράξει τμήμα αυτών που έχουν απομυζηθεί, για να τα ξαναμοιράσει, υποτίθεται, στους πολίτες που τα πλήρωσαν. Πόσα και πως, μένει να φανεί.

Και βέβαια, η Ευρώπη συνεδριάζει ακατάπαυστα και αναποτελεσματικά, αρνούμενη να θέσει πλαφόν στην χονδρεμπορική του φυσικού αερίου. Κυριότερος λόγος, λέει, ο φόβος να ανακατευθυνθούν τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου που μας έρχονται από τις ΗΠΑ και το Κατάρ σε άλλες αγορές και να αφήσουν την Ευρώπη του χειμώνα χωρίς ενέργεια. Δηλαδή, να αλλάξουν γνώμη όσοι «μας κάνουν τη χάρη» και μας πουλούν σε ανεξέλεγκτες τιμές το αέριο που στερούμαστε από την Ρωσία. Θα μου πείτε «και τι έγινε; Λεφτά δεν έχουμε;», αφού το ΑΕΠ της χώρας ανεβαίνει. Από τα 165 δις του 2020 έφθασε στα 183 το 2021 και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 200. Μόνον που όλα αυτά συμβαίνουν με την ταυτόχρονη διανομή από το κράτος, σε πολλές περιπτώσεις οριζόντια και χωρίς κριτήρια, περισσοτέρων των 50 δισεκατομμυρίων.

Έπεσαν τυχαία στην αντίληψή μου κόλπα ελεύθερων επαγγελματιών και όχι μόνον, που τεκμηρίωσαν αιτήματα υψηλών χρηματοδοτήσεων από το κράτος τα προηγούμενα χρόνια των συνεχών επιδοτήσεων. Και σήμερα είναι μια χαρά. Κάποιο, όχι όλοι. Η Έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, πρόσφατα, έδειξε ότι αυτή η αύξηση του ΑΕΠ προκύπτει, παρά την θεαματική άνοδο του τουρισμού και τη βελτίωση των εξαγωγών, κατά κύριο λόγο, από την κατανάλωση! Σαν ένα εθνικό déjà vu. Δανειζόμαστε, καταναλώνουμε, κάποιοι τα μοιράζονται καλύτερα από τους άλλους και ύστερα καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό με υψηλό τόκο. Τελικά, δεν είναι παράδοξο, που ξεκίνησαν οι διαφημίσεις των δανείων με τους ανέμελους καταναλωτές! Σε όλα αυτά να μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με την περσινή Έκθεση της Κομισιόν, καταγράφουμε την υψηλότερη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο η φοροκλοπή ανήλθε στα 6 δις, ενώ, για τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ!

Κάποιοι πλουτίζουν! Ολοφάνερο! Και ξαναπαιγμένο!

Όχι, δεν θέλω να ξαναδώ τον Τιτανικό με εκείνη την επίμονη ορχήστρα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.10.2022