ΑΠΟΨΕΙΣ

Θωμάς (πιστός ή άπιστος)

 23/04/2023 19:15

Φτάσαμε με το καλό στην Κυριακή του Θωμά και έχουμε και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η παραβολή λέει για τον Θωμά ότι ήθελε να βάλει το δάχτυλο στις τρύπες των καρφιών για να βεβαιωθεί. Σαν άλλοι Θωμάδες το εκλογικό σώμα δυσκολεύεται να βεβαιωθεί για τις προθέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων.

Πράγματι, πολύ δύσκολα θα δεχτεί το εκλογικό σώμα το «θαύμα» της διανομής απεριόριστων διαθεσίμων που θα πέσουν από τον ουρανό και θα μοιραστούν. Τι δηλαδή: όπως στον γάμο στην Κανά το νερό θα γίνει κρασί και τα φαγητά θα πολλαπλασιαστούν; Αυτή είναι άλλη παραβολή.

Και στις δύο υπήρχε ο υιός του Θεού, ο Ιησούς που προφανώς κανείς από τους επικεφαλής των κομμάτων δεν μπορεί να πάρει τη θέση του! Ούτε αυτόματα θα πολλαπλασιαστούν τα διαθέσιμα, ούτε θα πέσουν από τον ουρανό ή από το λεφτόδεντρο. Άσε που έχουμε και κάποιους που λένε ότι τους ανάγκαζαν να κάνουν ό,τι έκαναν και τώρα θα τα κάνουν αλλιώς!

Οφείλουμε σαν εκλογείς να αναζητήσουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής, να δούμε το παρελθόν και να αποφασίσουμε. Να σκεφτούμε το μέλλον -όχι την δευτέρα παρουσία ή τον αταξικό παράδεισο (τι αναλογία και αυτή: η κομμουνιστική αταξική κοινωνία όπου όλοι θα είναι ίσοι και τα διαθέσιμα απεριόριστα ταυτίζεται πρακτικά με τον παράδεισο που δεν υπάρχει πόνος και θλίψη και όλοι ευτυχούν!) που πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή και ευκρίνεια.

Ο καθένας και η καθεμιά (Έλληνες είμαστε και ξέρουμε τα πάντα και έχουμε φυσικά δίκαιο) αντιλαμβάνεται ατομικά διαφορετικά το μέλλον και προσδοκά διαφορετικά πράγματα. Μόνο που τα κόμματα και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά!

Να δει τι είναι εκείνο που πρέπει να διορθωθεί και να γίνει καλύτερο. Δεν μπορεί π.χ. να έχουμε 80 χιλιάδες γεννήσεις, 70 χιλιάδες αποφοίτους από τα Λύκεια και 90 χιλιάδες θέσεις στα Πανεπιστήμια. Προφανώς πρέπει να αλλάξουμε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας και να δώσουμε διεξόδους.

Δεν είναι δυνατόν επίσης να τους προσλάβεις όλους! Η τελευταία κομμουνιστική χώρα στον πλανήτη! Όπου φυσικά το να τους προσλάβεις είναι εύκολο. Να τους πληρώνεις είναι το δύσκολο!

Για να λειτουργήσουμε συλλογικά πρέπει να το καλλιεργήσουν τα κόμματα! Φρούδα ελπίδα. Το κάθε κόμμα θεωρεί μειονέκτημα να προσπαθήσει να προκύψουν κοινές προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις. Όχι άδικα. Αφού πάλι σαν τον Θωμά θα αναζητήσουμε τις αποδείξεις ειλικρινούς διάθεσης από την πλευρά τους και όχι σχέδια νομής της εξουσίας -όπως στο πρόσφατο 2015-2019!

Είναι μία καλή ευκαιρία να αλλάξουμε αλλά μου φαίνεται, αν όχι απίθανο, ιδιαίτερα δύσκολο. Ας μας ξεκινήσει καλά η εκλογική κίνηση και έχει ο Θεός. Μην ψάχνετε τρύπες από τα καρφιά στα χέρια. Κανείς δεν τους σταύρωσε. Να πορευτούμε εν ειρήνη και με ιδιαίτερη προσοχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.04.2023