ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν ψηφιοποιούν τη γραφειοκρατία. Την μεγεθύνουν!

 30/12/2022 20:00

Ο άνθρωπος λίγο έλειψε να πάθει εγκεφαλικό. Συμφώνησε να πουλήσει ένα χωράφι στον Καστανά. Εδώ, κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερα στρέμματα, μη ποτιστικό, τετρακόσια ευρώ το στρέμμα. Μην κοιτάτε που με τετρακόσια ευρώ νοικιάζεις - δε νοικιάζεις διαμέρισμα για ένα μήνα στην Κασσάνδρου. Τόσο πουλιούνται τα χωράφια που δεν έχουν οικιστική αξία. Ο συμβολαιογράφος του έδωσε μία λίστα με το χαρτοβασίλειο για το συμβόλαιο. «Τι είναι αυτή η ΗΤΑ;» ρώτησε ο άμοιρος που νόμιζε ότι έτσι εύκολα πουλάς ένα χωράφι και παίρνεις χίλια εξακόσια ευρώ στην Ελλάδα του 2022. «Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου», του εξήγησε ο συμβολαιογράφος. Καινούριο φρούτο. Θα σου πει ο μηχανικός.

Και εκείνος του είπε. Χίλια ευρώ, μηχανικός και τοπογράφος. Ο μηχανικός που πρέπει να μαζέψει διάφορα έγγραφα, να τα ψηφιοποιήσει και να τα βάλει σε κάποιον ηλεκτρονικό φάκελο. Και ο τοπογράφος που πρέπει να συντάξει ένα super duper τοπογραφικό, με συντεταγμένες ΕΓΣΑ που σημαίνει Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς και διάφορα άλλα περίεργα που ο άνθρωπος δεν καταλάβαινε. Και πάλι καλά που ο πατέρας του δεν είχε φτιάξει και καμιά παράγκα δέκα τετραγωνικά για να βάζει μέσα τα εργαλεία της δουλειάς, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να «τακτοποιήσει» την παράγκα που, όμως, θα ανήκε στην «κατηγορία 5» και πλέον δεν τακτοποιείται, εκτός εάν το υπουργείο επαναφέρει την δυνατότητα, όπως λέγεται, ενόψει των εκλογών. Οπότε, ή δεν θα μπορούσε να το πουλήσει ή θα έπρεπε να πληρώσει άλλη αμοιβή μηχανικού, παράβολο και πρόστιμο. Για ένα χωράφι χιλίων εξακοσίων ευρώ; Ακριβώς! Δηλαδή, θα βάλει και από την τσέπη του για να το πουλήσει.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου που σε οριακές περιπτώσεις κοστίζει ακριβότερα από το ακίνητο και, γενικώς, κοστίζει πολύ ακριβά, είναι τυπική του τρόπου με τον οποίο γίνεται η νομοθέτηση στην Ελλάδα. Μία επαγγελματική συντεχνία ή ένα λόμπι συμφερόντων προωθεί μία πρόταση και κάποιοι βάζουν την υπογραφή τους. Άλλοτε λέγεται ενεργειακό πιστοποιητικό που κανείς ποτέ δεν διαβάζει αλλά χωρίς αυτό δεν μπορείς ούτε να νοικιάσεις διαμέρισμα. Άλλοτε λέγεται pos για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνονται είτε με μετρητά είτε με μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό και αν βρεθεί άνθρωπος που θα πληρώσει τον λογιστή του με pos θα πρέπει να τον βγάλουμε στην τηλεόραση. Είτε λέγεται υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση αποδείξεων που δεν απαιτεί μόνο συνδρομή για την χρήση του προγράμματος αλλά και επιπλέον συνδρομή για να σου δώσουν από το τηλέφωνο συμβουλή δέκα δευτερολέπτων. Απλώς, επειδή δεν είμαστε πιά στην εποχή της brutal συναλλαγής και κάποια προσχήματα πρέπει να τηρούνται, αυτό πλασάρεται ως «εκσυγχρονισμός».

Πριν δέκα χρόνια, ένα συμβόλαιο υπογραφόταν μέσα σε πέντε μέρες και την έκτη είχε ήδη μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο. Σήμερα, στις ομαλότερες περιπτώσεις, θέλει πάνω από μήνα και αν είναι να καταχωρηθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης δεκαέξι με δεκαοκτώ μήνες! Πήραν μια καλή ιδέα, το Κτηματολόγιο, και την εξευτέλισαν τόσο που βαλτοί να ήταν δεν θα είχαν κάνει μεγαλύτερη ζημία. Ένα τυπικό συμβόλαιο πώλησης έχει έξι σελίδες ουσίας και άλλες είκοσι με άχρηστα δικαιολογητικά - εμπνεύσεις ανθρώπων που αν τους βγάλεις στον αληθινό κόσμο, θα εξαϋλωθούν από το φως του ήλιου. Και αυτό που ζητούν από τους συμβολαιογράφους δεν είναι η επιστημοσύνη τους αλλά να παριστάνουν τους τροχονόμους στο χαρτοβασίλειο.

Δεν ψηφιοποιούν απλώς την γραφειοκρατία! Με το πρόσχημα της ψηφιοποίησης την πολλαπλασιάζουν. Εντέλει, η άποψη Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου διαφορετική από την άποψη Τσίπρα Η δύναμη είναι στο παραμύθι. Απλώς, το παραμύθι του ενός είναι της εποχής Βελουχιώτη και το παραμύθι του άλλου της εποχής Ίλον Μασκ. Πάντως, παραμύθι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-25.12.2022