Διαβούλευση για την ανάδειξη προοδευτικού υποψηφίου δημάρχου
Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αρκετές από αυτές δεν έχουν πολιτικές προκείμενες και είναι δυνατόν να απαντηθούν με ευρύτατες συναινέσεις. Άλλες όμως προκλήσεις με σημαντική βαρύτητα όπως η εξωστρέφεια και η φιλία με τους γείτονες, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ετερότητας, η ανάπτυξη των δημόσιων χώρων και των συλλογικών αγαθών, η καλλιέργεια νεωτεριστικών ιδεών, συσχετίζονται με πολιτικές ιδέες και κατά συνέπεια με την αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.
Στην πόλη είναι απαραίτητη η συναίνεση για τις αυτονόητες προσπάθειες βελτίωσης της ζωής των κατοίκων της και ταυτόχρονα είναι αναγκαία η δημιουργική αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό της και τα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά που δομούν τις λειτουργίες της.
Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος της. Το ζητούμενο για τους κοινωνικά προοδευτικούς ανθρώπους της είναι η πόλη να ανανεώσει και να εμβαθύνει το ταξίδι που ξεκίνησε το 2010.
Μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος παρουσιάζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (ρητά ή υπόρρητα) υποψηφιότητες χωρίς να τίθενται σε μια διαβούλευση για την αποδοχή τους από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της ανάδυσης μιας υποψηφιότητας με ευρύτερη αποδοχή, είτε από αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί είτε νέα .
Ο κίνδυνος της ανάληψης της δημοτικής αρχής από τη συντηρητική παράταξης είναι εμφανής. Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μεγάλη και κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.
Είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία ένα ανοικτό και συμφωνημένο πλαίσιο διαβούλευσης για την ανάδειξη προγραμματικών συγκλίσεων και κυρίως του προσώπου που μπορεί να ηγηθεί ενός νέου ενωτικού δημοτικού σχήματος προοδευτικού προσανατολισμού, δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα νίκης.
Η δημιουργία μιας επιτροπής διαβούλευσης με τη συμμετοχή των συλλογικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που ήδη προτάθηκε σε σύσκεψη στο δημαρχείο είναι η μόνη λύση. Το περιεχόμενο των εργασιών της Επιτροπής πρέπει να είναι η αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων και η εξέταση των δυνατοτήτων ανάδειξης κοινού υποψηφίου.
Ο ρόλος της επιτροπής προφανώς δεν θα είναι αποφασιστικός αλλά μπορεί να κάνει όλη την εργασία επαφών και συνεννοήσεων που είναι απαραίτητη για τη εξάντληση των δυνατοτήτων σύγκλισης. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να διεξάγει την καταγραφή των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, την εξέταση νέων υποψηφιοτήτων που ενδεχομένως διατίθενται να τεθούν στη διαβούλευση, την καταγραφή των απόψεων των συνιστωσών, την εκπόνηση τελικού πορίσματος και την κοινοποίηση αυτού στις συνιστώσες, τη λήψη των απαντήσεων και την τελική εξέταση των δυνατοτήτων σύγκλισης.
Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου έχουν ως μόνη λύση την ενότητα. Αλλά και τα προοδευτικά κόμματα, ανεξάρτητα από την αντιπαλότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχουν μόνο ωφεληθούν κάνοντας επιλογές που επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον για να δοθεί προοδευτική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018