Δημιουργία χώρου διαλόγου προοδευτικών κομμάτων, κινήσεων και πολιτών
Η μετάβαση στην Ελλάδα που παράγει, δημιουργεί, συγκλίνει με τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., προϋποθέτει την προώθηση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν εκ βάθρων τη χώρα «κόβοντας δρόμο».
Σε μια τέτοια κατεύθυνση αλλαγών είναι προς το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας η κυβερνητική εξουσία να μην περάσει στα χέρια της συντηρητικής παράταξης και αντιθέτως να συντελεστεί μια «εν πλω» ανανέωση του προτάγματος της προοδευτικής αλλαγής, με τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας.
Η συμμαχία αυτή θα αφορά κόμματα, κινήσεις πολιτών και ανένταχτους προοδευτικούς πολίτες, που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορών του παρελθόντος και του παρόντος.
Σε κομματικό επίπεδο η συμμαχία αυτή μπορεί και πρέπει να συμπεριλάβει δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική - μεταρρυθμιστική αριστερά, την πολιτική οικολογία, τη μη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία και το δημοκρατικό κέντρο.
Σε επίπεδο βάσης η συμμαχία αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει όλους τους πολίτες που τάσσονται υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, μακριά από στερεότυπα και λαϊκισμούς του παρελθόντος, δημιουργώντας νέα ελπίδα. Η προοδευτική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεταστροφή των πολιτικών και κοινωνικών στάσεων και γι’ αυτό θα είναι πολύ χρήσιμη η δημιουργία κινήσεων και δικτύων προοδευτικών πολιτικών σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και σε θεματική ατζέντα όπως κινήματα πόλης, δίκτυα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης κ.ά.
Η επιδίωξη συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής. Η άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα συντελεστεί μετά τις επόμενες εκλογές, απλώς μεταθέτει για το μέλλον μια διαδικασία που πρέπει να οικοδομείται από τώρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε την αναγκαιότητα οικοδόμησης της προοδευτικής συνεργασίας «εδώ και τώρα». Η άνοδος του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού δείχνει να δημιουργεί νέες διαχωριστές γραμμές. Είναι αδήριτη ανάγκη να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν προοδευτικές και δημοκρατικές λύσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, και σταδιακά να συντελεστεί η υπέρβαση του κλίματος έντασης που επικρατεί σήμερα.
Η προοδευτική συνεργασία, ως διαδικασία διαλόγου, ώσμωσης, συνθέσεων και κοινής δράσης, είναι αναγκαία και τώρα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στη συνέχεια, αφού ο δρόμος εξόδου από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Η δημιουργία, σε πολιτικό επίπεδο, ενός χώρου διαλόγου προοδευτικών κομμάτων, κινήσεων, συλλογικοτήτων, θεματικών και τοπικών δικτύων πολιτών, προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτών, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, καθώς μόνο η προοδευτική συνεργασία μπορεί να κερδίσει την ηγεμονία από τη συντηρητική παράταξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019