Έγραψαν ιστορία τα «μαγικά» του Τσίπρα
Ένα ειδικό κεφάλαιο στα συγγράμματα που θα διδάσκονται στο μέλλον οι φοιτητές Πολιτικών Επιστημών -ενδεχομένως και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού- θα αφορά αυτά που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.
Πώς δηλαδή ένα κόμμα που πήρε στις εκλογές 35,4%, κατακτώντας 145 έδρες στο κοινοβούλιο, αφού κατάφερε να παραμείνει χωρίς ούτε μία απώλεια στη διακυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια, κάνοντας όλα -κυριολεκτικά όλα- όσα είχε δεσμευτεί πως δεν θα έκανε, μπόρεσε να περάσει τις συμπληγάδες, ψήφου εμπιστοσύνης και κύρωσης μιας επώδυνης κι επιζήμιας εθνικά συμφωνίας, κάνοντας… μαγικά.
Γιατί καμιά άλλη λέξη δεν μπορεί να περιγράψει το να εμφανίζονται βουλευτές που εκλέχτηκαν με διαφορετικά κόμματα να ψηφίζουν άλλοι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης, άλλοι υπέρ της κυβέρνησης και κατά της συμφωνίας, και όλοι τους κατά όσων οι ίδιοι έλεγαν λίγες ημέρες πριν.
Ένας βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ), μια βουλευτίνα της ΝΔ που έγινε υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ένας που βγήκε με το ΠΟΤΑΜΙ κι ανεξαρτητοποιήθηκε, δύο των ΑΝΕΛ που δεν παραιτήθηκαν από το κόμμα τους, αλλά μετέχουν στην κυβέρνηση μετά την αποχώρησή του, ένας από το κόμμα του Λεβέντη που δεν κατάλαβε κανείς τι είπε και δυο τρεις ακόμη από το Ποτάμι που καταψήφισαν την κυβέρνηση, αλλά ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είναι αποστασία αυτό το πράγμα. Δεν φεύγουν οι άνθρωποι από το κόμμα τους, για να πάνε σε ένα άλλο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της μεταπήδησης. Είναι κάτι άλλο. Πρωτοφανές κι ανεπανάληπτο. Δανείζουν την ψήφο τους, αν κι εφόσον αυτή χρειάζεται, με μοναδικό σκοπό να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της και οι ίδιοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ατομικά τους οφέλη από αυτό, είτε υπουργικά αξιώματα είτε την υψηλή βουλευτική αποζημίωση.
Το καλό νέο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι ότι πέτυχε αυτό που ήθελε και παραμένει στο Μαξίμου για όσο θέλει μέχρι το φθινόπωρο. Το κακό είναι αφενός ότι θα κουβαλάει επάνω του ισόβια την παραχώρηση στους Σκοπιανούς μακεδονικής γλώσσας κι εθνικότητας και αφετέρου ότι θόλωσε το αφήγημά του για «προοδευτικό μέτωπο».
-Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, για να φύγει για το ατελιέ και στη συνέχεια για το τυπογραφείο (βράδυ Παρασκευής), έφτασε η πληροφορία ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επρόκειτο να περάσει το Σάββατό της στη Θεσσαλονίκη. Όχι, δεν θέλησε να εκδράμει στην όμορφη νύφη του Θερμαϊκού, για να ξεκουραστεί. Κάθε άλλο, μάλιστα. Μαθαίνω ότι θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα κατ’ ιδίαν συναντήσεων με στελέχη του κόμματός της, προκειμένου να τους πει και -κυρίως- να ακούσει τις γνώμες τους σε δύο θέματα «φωτιά»:
-Το ποια πρέπει να είναι η επιλογή του κόμματος για το δήμο της Θεσσαλονίκης και πώς πρέπει να πορευτεί ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που εξήγγειλε για τα τέλη του Μαρτίου, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ακολούθησε αυτήν του Ποταμιού, αλλά και το ταρακούνημα που προκάλεσε η διαφορετική προσέγγιση του Γιώργου Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
-Η Φώφη νιώθει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απεργάζεται την πολιτική εξόντωση του ΚΙΝΑΛ και της ίδιας, ώστε να καταλάβει ο ίδιος το χώρο που άλλοτε κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ. Διαβλέπει ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος του που η υλοποίησή του θα του διασφαλίσει την επιστροφή του στην κυβέρνηση, μετά την παρένθεση της ΝΔ, διά της εναλλαγής κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς.
-Πληροφορείται ότι αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και πως αναζητά πρώην στελέχη της κεντροαριστεράς, για να τους προσφέρει υπουργικές καρέκλες και κρατικά αξιώματα, με αντάλλαγμα την προσχώρησή τους στο… «προοδευτικό μέτωπο», που πλασάρει.
-Η ίδια φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται ανάμεσα στους δύο φερόμενους μονομάχους Τσίπρα - Μητσοτάκη, διεκδικώντας για το κόμμα της το ρόλο του εγγυητή ενός εθνικού μετώπου και μιας εθνικής στρατηγικής, που αφενός αποτρέπει το ενδεχόμενο να πάθουμε τα ίδια (οικονομική κρίση και νέα μνημόνια) και αφετέρου επιβάλλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην κοινωνία, που οδηγούν την χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.
-Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τα στελέχη του κόμματός της να «βάλουν πλάτη» και να ενεργοποιηθούν δραστήρια, ώστε να μετατραπεί το ΚΙΝΑΛ από ομόσπονδο σχήμα πολλών κομμάτων, που διατηρούν την αυτονομία τους και δεν δεσμεύονται για κοινή στάση, σε ένα νέο κόμμα με συγκρότηση, με λειτουργίες και με εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα.
-Σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, η Φώφη Γεννηματά θέλει να ακούσει επιχειρήματα υπέρ και κατά των διαφορετικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τοπικά στελέχη, με την πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας του Σπύρου Βούγια να εμφανίζεται ως η πλέον δημοφιλής.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019