Εκλογές στην Τουρκία: και τι έγινε;
Και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε ηττηθεί ο Ερντογάν, αλλά πριν από ένα χρόνο κέρδισε για μία ακόμα φορά τις γενικές εθνικές εκλογές. Δεν είναι εφτάψυχος, όπως τον αποκαλούν οι σχολιαστές. Όλα αυτά τα είκοσι χρόνια που κυβερνά έφτιαξε μία άλλη Τουρκία. Συγκρότησε ένα ακλόνητο μπλοκ εξουσίας που μπορεί και ξεπερνά όλες τις κρίσεις. Να υπενθυμίσω πως πέρσι τις εκλογές τις κέρδισε, ενώ πριν από τρεις μήνες (6 Φεβρουαρίου 2023) είχε σημειωθεί ο καταστροφικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία με 55.000 νεκρούς. Συνεπώς η απώλεια των μεγάλων δήμων μπορεί να ενόχλησε το ΑΚΡ, το κόμμα του Ερντογάν, όμως η εξουσία του Τούρκου προέδρου είναι ακλόνητη.
Στην Ελλάδα βαφτίσαμε κιόλας τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, τον Πόντιο Ιμάμογλου, διάδοχο του Ερντογάν και κάποιοι πανηγύρισαν γιατί τον θεωρούν φιλέλληνα. Οι γνωστές απλοϊκές προσεγγίσεις. Αν κάποτε γίνει πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ο Ιμάμογλου, αυτό θα συμβεί αφού πρώτα δώσει εξετάσεις στις τουρκικές ελίτ, πολιτικές, στρατιωτικές, διπλωματικές, οικονομικές. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στη διαμόρφωσή της έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας αυτοκρατορικής πολιτικής που την εκπονούν οι ελίτ της χώρας και γι’ αυτό έχει συνέχεια.
Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είδε να επικρατεί ένα ήρεμο κλίμα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Σε μία περιοχή που φλέγεται, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην παρούσα φάση δεν προσθέτουν ένταση. Το πρώτο ορόσημο που θα δοκιμαστεί αυτό το καλό κλίμα θα είναι οι αμερικανικές εκλογές, αν βεβαίως εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τότε θα κυλήσει ο χρόνος χωρίς προβλήματα και μετά βλέπουμε. Θα έχουμε και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάιο, για την οποία συζήτησαν οι Γεραπετρίτης-Φιντάν στο περιθώριο της σύσκεψης των χωρών του ΝΑΤΟ στις 3 Απριλίου. Αυτή η συνάντηση των δύο ηγετών, αν μη τι άλλο, θα επιβεβαιώσει το καλό κλίμα που υπάρχει επειδή δε συζητιούνται τα προβλήματα που υπάρχουν και όχι γιατί έχουν γίνει βήματα για την επίλυσή τους.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σχολιαστές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζουν πως η παρούσα εικόνα ηρεμίας είναι επίπλαστη. Αργά ή γρήγορα η ένταση θα επανέλθει, όταν θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση πρώτα-πρώτα για την ατζέντα των θεμάτων -γιατί και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν κεφαλαιώδεις διαφορές- και ακολούθως όταν οι δύο πλευρές θα μπουν στην ουσία των προβλημάτων, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Πάντως κάθε μέρα ήπιου κλίματος είναι θετική για να μην τα μηδενίζουμε όλα.
Υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο ένας αποδυναμωμένος Ερντογάν, λόγω του πρόσφατου δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος, θα μπορέσει να αντισταθεί στην πίεση των κεμαλιστών-λαϊκιστών του Μπαχτσελί στους οποίους ενδεχομένως θα χρειαστεί να στηριχτεί. Η απάντηση είναι μία. Ο Ερντογάν, όσο θα βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ, θα είναι τύπος και υπογραμμός. Η στρατηγική του είναι να επαναπροσεγγίσει τη Δύση, χωρίς να δυσαρεστήσει τον Πούτιν. Και κάπου σε αυτό το παιχνίδι λεπτών ισορροπιών -που το γνωρίζει άριστα- χωρούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024