ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιστολική ψήφος - 70 χρόνια μετά

 07/01/2024 19:30

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια -μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να βρεθούμε στη θέση να συζητήσουμε την δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Η Ελλάδα με τον εμφύλιο, την αποχή και την ανώμαλη κατάσταση που ζούσε δύσκολα -όταν ψήφιζαν τα δέντρα, θα μπορούσε να ακολουθήσει πρακτικές άλλων χωρών που θεσμοθέτησαν εκείνη την εποχή την επιστολική ψήφο.

Ο Κ. Καραμανλής για να απαλλαγεί από ό,τι συνέβαινε θεσμοθέτησε την αντιστοιχία ένα προς ένα ψηφοφόρου και εκλογικού τμήματος. Αυτό παραμένει μέχρι τις ημέρες μας. Εκείνη την εποχή -το μακρινό 1950-60, δεν υπήρχαν ηλεκτρονικές εφαρμογές! Έτσι και στις άλλες χώρες η επιστολή αναφέρονταν σε γραπτό-χάρτινο φάκελο. Με γραμματόσημο ή χωρίς ταχυδρομούσαν την ψήφο τους και έτσι δεν είχαν την υποχρέωση να προσέλθουν σε εκλογικό κέντρο την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σήμερα όμως μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές και η επιστολή έχει αντικατασταθεί πρακτικά από την ηλεκτρονική επιστολή! Γι’ αυτό όταν πια μιλάμε για επιστολική ψήφο πρακτικά -σε πολλές χώρες, μιλάμε για ηλεκτρονική ψήφο!

Στα δικά μας: έχουμε πλέον εθνικό δημοτολόγιο πλήρως μηχανογραφημένο και πρακτικά πλήρη κάλυψη διαδικτύου σε όλη την χώρα. 97% των Ελλήνων χρησιμοποιούν το Ίντερνετ κατά την ΕΛΣΤΑΤ! Έτσι αντί να αναφερόμαστε σε χαρτιά και καταστάσεις μπορούμε να έχουμε ηλεκτρονικά αρχεία -μπας και γλιτώσουν μερικά δέντρα.

Στον υπεύθυνο δικαστικό σε κάθε εκλογικού κέντρου μπορούμε να δώσουμε αντί τυπωμένα έγγραφα ηλεκτρονικά αρχεία και αντί να υπογράφει και να γράφει σε καταστάσεις και τετράδια να υπογράφει -και μάλιστα με πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή, σε ηλεκτρονικά αρχεία. Και το πρακτικό της καταμέτρησης και τον κατάλογο ψηφισάντων να τον καταθέσει ηλεκτρονικά!

Όποιος προσέρχεται να ψηφίσει μπορεί να καταγραφεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και στην κεντρική βάση δεδομένων! Αν το τμήμα -σε μία απίθανη περίπτωση, δεν είναι συνδεδεμένο και διπλοψηφίσει κάποιος, θα τον βρούμε μετά με τον έλεγχο στα μηχανογραφημένα πρακτικά!

Έτσι πολύ απλά ο καθένας και η καθεμία εντός Επικράτειας μπορεί να ψηφίσει όπου βρίσκεται την ημέρα των εκλογών! Χωρίς να δηλώσει 40 ημέρες πριν που θα είναι. Αυτή θα είναι μία εξαιρετική μεταρρύθμιση. Και πολύ απλή!

Για να δούμε και την επιστολική. Όπως είπα προφανώς σήμερα επιστολή σημαίνει ηλεκτρονική επιστολή. Στις προβλέψεις του Νόμου προς διαβούλευση όποιος/όποια θέλει να ψηφίσει επιστολικά μπαίνει σε μία εφαρμογή με τους μοναδικούς κωδικούς που έχει, πιστοποιείται και δηλώνει που να του στείλουν τα ψηφοδέλτια. Αφού το δηλώνει, γιατί δεν του τα στέλνουν ηλεκτρονικά;

Αφού στείλει την ψήφο του στέλνει -πάλι ηλεκτρονικά- το δελτίο συμμετοχής πιστοποιημένο με τους κωδικούς του! Γιατί δεν στέλνει την ψήφο του ηλεκτρονικά π.χ. στην πιστοποιημένη και ελεγμένη εφαρμογή με το όνομα ΖΕΥΣ;

Εδώ αρχίζουν άλλα. Το κράτος θα επιβαρυνθεί με την αποστολή των ψηφοδελτίων. Με ταχυμεταφορά ή/και συστημένη επιστολή. Θα τυπώσει έγγραφα, φακέλους, ψηφοδέλτια. Ο ψηφοφόρος θα τα στείλει πίσω -με δικά του έξοδα! Λέει το σχέδιο «αν δεν δέχεται ο πάροχος αντικαταβολή». Γιατί δεν είναι όρος του διαγωνισμού προμήθειας υπηρεσίας; Το κράτος θα φτιάξει πολλά -άγνωστο πόσα, αλλά υποθέτω κοντά στα 1.000- εκλογικά τμήματα όπου θα γίνει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Σε καθένα το πολύ 1.000 ψηφοδέλτια. Από τις 7 το πρωί της ημέρας των εκλογών μέχρι τις 7 το βράδυ θα γίνεται η καταγραφή ψηφισάντων. Μετά η καταμέτρηση ψήφων! 1.000 ψηφοδέλτια, ένα λεπτό το καθένα θα φτάσουμε μετά από 20 ώρες στις 3 το μεσημέρι της επόμενης! Ο δικαστικός και η εφορευτική θα είναι άγρυπνοι φύλακες!

Αλλά θα γίνουν και άλλες επιτροπές! Ανά 10 τμήματα μία που θα ελέγξει ποιοι ψήφισαν από αυτούς που το δήλωσαν, θα τους ενημερώσει αν δεν έφτασε η ψήφος τους, θα ενημερώσει τα εκλογικά τμήματα που ανήκουν για να πάνε εκεί να ψηφίσουν αν θέλουν!

Κόστος; Τουλάχιστον 20% παραπάνω των σημερινών δαπανών!

Απλά λοιπόν! Εντός επικράτειας να μπορείς να ψηφίσεις όπου βρίσκεσαι. Επιστολική; Ακόμη και την ίδια μέρα να ψηφίσεις ηλεκτρονικά αφού το δηλώσεις και πιστοποιηθείς μέσω ΖΕΥΣ. Εύκολα και απλά. Χωρίς κόστος, επιτροπές, φακέλους, γράμματα.

Πόσοι θα ψηφίσουν έτσι -αν γίνει ηλεκτρονικά και με απαλλαγή από το μοναδικό τμήμα; Υπολογίζω τουλάχιστον ένα με μισό εκατομμύριο από τα 6 που ψηφίζουν και μισό εκατομμύριο από αυτούς που δεν ψηφίζουν. Θα δούμε. Με το ταχυδρομείο κάτω από 500 χιλιάδες τελικά. Για πολλούς λόγους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06-07.01.2024

Δημοφιλείς Απόψεις