Επιτέλους τέλος
Και να που φτάσαμε ως εδώ. Στο τέλος του αναθεματισμένου 2020. Ζωντανοί και όρθιοι.
Υπήρξαν πολλές στιγμές στο πέρασμα αυτού του χρόνου, που ανησυχούσα πολύ βλέποντας ανθρώπους να φεύγουν πριν την ώρα τους και κυριολεκτικά στα καλά καθούμενα, χτυπημένοι από τον κορονοϊό. Από έναν ιό, που δεν είχαμε πολυπιστέψει καλά καλά πως υπάρχει και ότι συνιστά σοβαρή απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ακόμη όμως περισσότερο ανησυχητικό, ήταν το γεγονός, ότι ο εν λόγω ιός, επέδρασε δραματικά στην κοινωνία των ανθρώπων, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς τρομοκρατίας από έναν εχθρό αόρατο, επικίνδυνο και πανέξυπνο -με δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που βρίσκονται μπροστά του.
Δύσκολη χρονιά το 2020. Πολύ δύσκολη.
Μια χρονιά, που το «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» δεν ήταν μια κουβέντα αβροφροσύνης ή ευγένειας, αλλά μια λέξη ευγνωμοσύνης προς το χάρισμα της ζωής, που συνειδητοποιήσαμε πως δεν είναι και τόσο δεδομένο και σίγουρο.
Μια χρονιά, η κάθε μέρα της οποίας ξεκινούσε με το να φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο για να ελέγξουμε την θερμοκρασία μας και ακολούθως να τσεκάρουμε την λειτουργία της όσφρησής μας, πριν πιάσουμε τα τηλέφωνα για να μάθουμε πώς ξημέρωσαν τα συγγενικά μας πρόσωπα.
Τραγικά όλα αυτά, αλλά ακόμη τραγικότερα όσα έζησαν όσοι στάθηκαν πιο άτυχοι και δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον ιό, ή ακόμη εκείνοι που νόσησαν βαριά -για να μην αναφερθώ σε εκείνους που έφυγαν πρόωρα και απομονωμένοι.
Μια χρονιά ωστόσο, που στο κλείσιμό της, έφερε την ελπίδα με την έναρξη των εμβολιασμών που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας και την οριστική νίκη της κοινωνίας των ανθρώπων απέναντι στον ιό. Έναν ιό, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως εμφανίζει μια ιδιαίτερη ευφυΐα, καθώς καταφέρνει να διακρίνει την αδυναμία κάθε οργανισμού και να τον χτυπά στο σημείο που έχει κάποιο πρόβλημα ή ευαισθησία (καρδιά, νεφρά, πνευμόνια, αδένες, ανοσοποιητικό κοκ).
Ο δρόμος, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού και την απόκτηση ανοσίας της κοινότητας είναι μακρύς και θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στην πορεία. (Ήδη από την πρώτη μέρα το διαπιστώσαμε με την επιβεβαίωση της τριτοκοσμικής λειτουργίας της χώρας μας- φωτογράφιση με τα εμβόλια, προβάδισμα «δικών μας» κλπ).
Όπως και να’ χει, σύντομα η συγκεκριμένη πανδημία θα αποτελέσει μια θλιβερή ανάμνηση, που όμως θα αφήσει πίσω της τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Και αυτό θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για κάθε χώρα, για το νέο χρόνο που ξεκίνησε.
Με την ευχή να είναι το 2021 η χρονιά που θα συντριβεί η παροιμία «κάθε πέρυσι και καλύτερα», όλοι οι άνθρωποι της «Μακεδονίας», σας ευχόμαστε υγεία, επιτυχίες και χαρές.
*****************************************************************************************************
Ο λαϊκισμός, όπως έχει αποδειχτεί με τον χειρότερο τρόπο την τελευταία δεκαετία, βλάπτει σοβαρά την πολιτική και κατά συνέπεια την όλη ζωή της χώρας, αφού φουντώνει τις αντιπαραθέσεις αλλά αναθρέφει και τέρατα όπως η Χρυσή Αυγή. Αν, όμως σώνει και ντε, θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι που είναι λαϊκισμός αλλά ταυτόχρονα σάτιρα και ενώνει όλες τις γενιές και το πώς βλέπουν τους πολιτικούς, αυτό θα ήταν το... μαυρογιαλουρέικο «και φάγανε, φάγανε, φάγανε».
Αν αυτή είναι μια κοινή παραδοχή την οποία ο λαός έχει μάθει να δέχεται σχεδόν μοιρολατρικά, αυτό που συνέβη με την παράδοση του φορτίου της ελπίδας, αυτού των πρώτων 9.750 δόσεων του εμβολίου της Pfizer, δεν έχει προηγούμενο ούτε στην πιο σουρεαλιστική σατιρική αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας. Για να το πάρουμε από την αρχή: κάποια κανάλια εν αναμονή των εμβολίων που δυστυχώς είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα υπολογίζαμε (και δε φταίμε εμείς, η Ε.Ε. τα έκανε λίγο μούσκεμα) μας ενημέρωσαν πως πρώτοι πρώτοι για συμβολικούς λόγους θα εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Αμέσως, ξεκίνησε ο σάλος στα σόσιαλ μίντια γιατί φυσικά η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν είναι ούτε ευπαθής πληθυσμός, ούτε θεσμός, ούτε εκλεγμένη. Αμέσως, από το Μαξίμου το μάζεψαν (δε μάθαμε ποτέ κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση ή κάποιοι στα ΜΜΕ το υπέθεσαν) και ήρθε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εισηγηθεί τον συμβολικό εμβολιασμό του εαυτού της ως Πρώτη Πολίτης της χώρας και όλων των πολιτικών αρχηγών. Κι αυτό, όντως, εμπεριέχει και συμβολισμό στους αρνητές, αλλά και δείχνει πως η πανδημία δεν είναι κάτι ιδεολογικό, κάτι για τα δικά μας τα παιδιά, κάτι για κόντρες και φωνές.
Κι ενώ η πρώτη ημέρα του εμβολιασμού κύλησε ομαλότατα και συγκινητικά, ξάφνου όλα άλλαξαν τη δεύτερη. Τα σόσιαλ πλημμύρισαν από εικόνες «γαλάζιων» παιδιών να σηκώνουν περήφανα το μανίκι και να δέχονται το τσίμπημα με το δώρο της επιστήμης, αλλά και φωνές διαμαρτυρίας γιατρών και άλλων πως το κράτος και τα «βύσματα» έφαγαν τη σειρά άρα και το εμβόλιο (επαναλαμβάνουμε πως μας έρχονται με το σταγονόμετρο) από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους ευπαθείς, ακόμη και τους γιατρούς, εκείνους που έμειναν με το χειροκρότημα του Μάρτη.
Ακόμη και στη χώρα με το τόσο «αμαρτωλό» παρελθόν, το σκηνικό νέοι άνθρωποι, τριτοτέταρτοι σε υπουργεία ή διορισμένοι υποδιοικητές να καταγράφονται ως υγειονομικό προσωπικό ή απαραίτητοι για τη συνέχεια του κράτους και να κλέβουν τη σειρά των γιατρών και των ηλικιωμένων, δύσκολα χωνεύεται.
Μετά τον σάλο, το Μαξίμου διεμήνυσε πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έξαλλος με τη λίστα των VIP και έδωσε εντολή να σταματήσει εδώ η ντροπιαστική διαδικασία, όμως τα χαΐρια μας πρόλαβαν να κάνουν διεθνή καριέρα. Κι όλα αυτά με ένα εμβόλιο που άλλοι έφτιαξαν για μας, άλλοι πλήρωσαν, άλλοι μοίρασαν, άλλοι, άλλοι, άλλοι...
Και για να καταλάβουμε το μέγεθος του «συμβολισμού», στις μη... επιτελικές χώρες της Ευρώπης που επίσης πήραν την πρώτη μέρα από 9.750 εμβόλια, οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν σήκωσαν μανίκια (ακόμη και η Άγκελα Μέρκελ που δεν είναι και μικρή είπε θα περιμένει τη σειρά της αφού προηγούνται οι τρόφιμοι των γηροκομείων) αλλά δεν τόλμησαν καν να εμφανιστούν κοντά στους χώρους υποδοχής και φύλαξης των «μαγικών φίλτρων». Ούτε ο Μακρόν, ούτε η γερμανίδα καγκελάριος, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ισπανοί, ούτε κανείς...
«Στη Δανία, αποφασίσαμε ότι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και το προσωπικό πρώτης γραμμής των νοσοκομείων θα εμβολιαστεί πρώτα. Το κάναμε για να αποτρέψουμε σοβαρές ασθένειες και θανάτους. Από τη στιγμή που δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα περιμένω να έρθει η σειρά μου", είπε μάλιστα η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, καθησυχάζοντας τους πολίτες της χώρας της κι εκθέτοντας κι άλλο τους δικούς μας... επιτελικούς.
Ακόμη και ο Έλληνας και Θεσσαλονικιός Αλμπέρτο Μπουρλά της Pfizer που θα μπορούσε συμβολικά να είναι ο πρώτος στον κόσμο που θα έκανε το εμβόλιο δήλωσε πως θα περιμένει την σειρά του...
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 03.01.2021