ΑΠΟΨΕΙΣ

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

 15/12/2023 09:00

Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης χρειάζονται 22 μήνες για να καταχωρηθεί μία εγγραπτέα πράξη (κατά πλειονότητα συμβόλαια αγοράς ακινήτων, αποδοχές κληρονομιάς, δικαστικές αποφάσεις για εγγραφή ή εξάλειψη προσημείωσης). Για να προλάβουμε την συνηθισμένη «καραμέλα», δεν ήταν χειρότερα επί ΣΥΡΙΖΑ! Τότε απαιτούνταν περίπου 14 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έκανε το κακό χειρότερο. Δεν είναι τιμητικό να συγκρίνεσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι βαθύτατα προσβλητικό να είσαι χειρότερος από τον ΣΥΡΙΖΑ -για την ακρίβεια, είναι σοβαρός λόγος για πολιτικό χαρακίρι. 

Ακόμη πιο προσβλητικό, όμως, είναι αντί να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα, να το φορτώνεις σε άλλους. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ικανότατος στις τηλεοπτικές «κοκορομαχίες» με τους ΣΥΡΙΖΑίους αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητος στη διαχείριση του Κτηματολογίου, διαβεβαίωσε τις προάλλες ότι αν οι συμβολαιογράφοι αποδεχθούν το σχέδιο νόμου για τα ψηφιακά συμβόλαια, η καταχώρησή τους θα γίνεται σε δύο μέρες. 

Τόσο ξέρουν, τόσο καταλαβαίνουν οι δημοσιογράφοι, έπιασαν τις τηλεοράσεις και τις ιστοσελίδες και άρχισαν να παπαγαλίζουν ότι η συντεχνία των συμβολαιογράφων φταίει που το πρόβλημα δεν λύνεται. Αν έκαναν τον κόπο να ρωτήσουν, έστω τον κουλουρτζή έξω από το Κτηματολόγιο, θα μάθαιναν ότι και με ψηφιακά και με έγχαρτα συμβόλαια, ακριβώς ο ίδιος χρόνος θα απαιτείται. 

Εύστοχα του απάντησαν οι συμβολαιογράφοι, μη ακουόμενοι αφού η επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης είναι συντριπτική, ότι για την καθυστέρηση των καταχωρήσεων δεν ευθύνονται τα σκάνερ. Ευθύνονται, πρώτον τα πολλά λάθη που έγιναν κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης και τώρα πρέπει να διορθώνονται, και δεύτερον -κυρίως αυτό- η έλλειψη προσωπικού. Το Κτηματολόγιο απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο των συμβολαίων από εκείνο που απαιτούσε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο. Το να προσπαθείς να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο με όσο προσωπικό λειτουργούσε το Υποθηκοφυλακείο είναι σα να μαρσάρεις με σηκωμένο χειρόφρενο.

Η καθυστέρηση των καταχωρήσεων στο Κτηματολόγιο δεν είναι «δε βαριέσαι». Καταλύει την ελευθερία των συναλλαγών, αφού πρακτικά σημαίνει ότι για να αποδεχθεί κάποιος ένα ακίνητο που περιήλθε σε αυτόν από κληρονομιά και εν συνεχεία να το πουλήσει, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και τρία χρόνια. 

Αν λάβουμε υπόψιν τις αδιανόητες γραφειοκρατικές εμμονές της «Κράτους εν Κράτει» ΑΑΔΕ, την γελοιότητα του ΤΑΠ υπέρ των δήμων που είδαν φως και μπήκαν και, κυρίως, το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου που φόρτωσε η συντεχνία του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις συναλλαγές, ακόμη και για αδόμητα χωράφια, σχηματίζεται μία διαδικασία για γέλια και για κλάματα. Και που, πάντως, δεν έχει σχέση με φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Το αδιάντροπο παιχνίδι εντυπώσεων έχει συνέχεια. Χρόνια ολόκληρα ήταν γνωστό το φαινόμενο με τις ουρές που διαμορφώνονταν αξημέρωτα έξω από τα κτηματολογικά γραφεία από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και πολίτες. Αυτί δεν ίδρωσε! Μόλις εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα σε ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας, έσπευσε ο αρμόδιος υφυπουργός και ανακοίνωσε την δημιουργία μιας «πλατφόρμας» μέσω της οποίας οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού. 

Η πλατφόρμα όντως δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση κόμπασε ότι έλυσε το πρόβλημα αλλά στην πραγματικότητα έλυσε αυτό που η ίδια εξελάμβανε ως πρόβλημα: Εξαφάνισε την ουρά ως εικόνα και τη μετέτρεψε σε ψηφιακή. Κάθε μεσημέρι, στις τρεις, ανοίγει η πλατφόρμα για τα Κτηματολόγια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Στις τρεις και μισό λεπτό κλείνει και όποιος πρόλαβε. Αν δεν είσαι τυχερός, μπορεί δέκα μέρες να προσπαθείς και να σπάζεις τα μούτρα σου. 

Αυτή η τυχαιότητα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού στις μεταβιβάσεις των ακινήτων ισχύει η προτεραιότητα της καταχώρησης στο Κτηματολόγιο, αλλά κάτι τέτοια είναι ψιλά γράμματα για τους ιδεοληπτικούς του τεχνοθαυμασμού οι οποίοι νομίζουν ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε μία πορεία η οποία, συν τοις άλλοις, αποκλείει τους ηλικιωμένους και γενικά τους μη εξοικειωμένους με τα login και τα password αλλά ποιος τους λογαριάζει αυτούς;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023