Η ανάταξη της χώρας προϋποθέτει νέες πολιτικές συμπεριφορές
Η προώθηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας και δη σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει την αντιμετώπιση παθογενειών όπως η κομματική και πελατειακή αξιοποίηση του κράτους, η παροχή πλεονεκτημάτων στους λαϊκιστές και η ατομική ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου. Προς τούτο είναι απαραίτητο να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές σε συνδυασμό με την αλλαγή των πολιτικών στάσεων. Κρίσιμα ζητήματα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι:
α) Οι πολίτες να έχουν αυτονομία πολιτικής τοποθέτησης από την κυβερνητική εξουσία και να μπορούν να λειτουργούν και να εξελίσσονται -σε σχέση με το δημόσιο τομέα- ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης.
Αυτό προϋποθέτει:
- Εξέλιξη του προσωπικού στο δημόσιο τομέα μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης.
· Διορισμοί στο δημόσιο ατόμων με κατάλληλα προσόντα (και όχι όπως γινόταν έως πρόσφατα με το διορισμό εξωφρενικά χαμηλού ποσοστού αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ), επιλογή προσωπικού αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, κατάργηση της πρακτικής των διαρκώς ανανεωνόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που συχνά οδηγηθούν σε μόνιμο διορισμό «από το παράθυρο» και τερματισμό των σκανδαλωδών μετακινήσεων από θέσεις χαμηλών προσόντων ( π.χ. καθαριότητα) σε διοικητικές θέσεις.
· Διαφάνεια και τακτοποίηση υποθέσεων των πολιτών με τη μικρότερη δυνατή διαμεσολάβηση φυσικών προσώπων κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
- Περιορισμό των θέσεων πολιτικής ευθύνης σε δ.σ. των δημόσιων νομικών προσώπων και στελέχωση των υπολοίπων θέσεων μέσω κριτηρίων ικανότητας.
β) Οι πολιτικοί να μπορούν να λειτουργήσουν με συνέπεια και ευθύνη χωρίς να έχουν μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.
Αυτό προϋποθέτει:
- Εμπόδια στο λαϊκισμό μέσω της υποχρέωσης οι πολιτικές προτάσεις που κατατίθενται να κοστολογούνται μέσω επιστημονικού συμβουλίου.
- Ενίσχυση της εφαρμογής των κανόνων δεοντολογίας στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.
γ) Η πολιτεία να προάγει τα πρότυπα της χρηστής διοίκησης και της χρήσης πολιτικών αξιωμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Αυτό προϋποθέτει:
- Την προώθηση θεσμικών αλλαγών όπως η κατάργηση του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, η εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα χωρίς κομματικές ή συνδικαλιστικές διαμεσολαβήσεις και η άμεση παρέμβαση σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος.
- ü Το σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι με βάση ιδιωτικά συμφέροντα με καθιέρωση του προϋπολογισμού απόδοσης, που ενσωματώνει τον έλεγχο της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας κάθε δαπάνης, με παράλληλη δημιουργία βάσης δεδομένων, ώστε να καταγράφονται όλα τα συμπεράσματα και να αποφεύγονται τα ίδια λάθη
Η χώρα μας χρειάζεται νέα υποδείγματα πολιτικής λειτουργίας και συγκρότηση μιας κοινωνικής πρωτοπορίας του προοδευτικού μετασχηματισμού, που θα επενεργήσει θετικά στην κοινωνία μέσω του παραδείγματος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019