ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δύναμη της ψήφου

 05/06/2019 18:01

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες με τις επιλογές τους καθόρισαν τις εξελίξεις σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έδειξαν προς την πολιτική το δρόμο που πρέπει να βαδίσει. Με την ψήφο τους επέβαλαν την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών. 

Έδωσαν καθαρή απάντηση σε όσους επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να ταυτίσουν τον πατριωτισμό με τα άκρα και το φασισμό. Άφησαν εκτός προτιμήσεών τους, για εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, μεγάλη μερίδα από τους εκπροσώπους του σταρ σίστεμ και της κατηγορίας των πολιτικών που κάνουν καριέρα, δηλώνοντας με καμάρι ότι «δεν είναι πολιτικοί». 

Δίνοντας την πρωτιά στον Κυμπουρόπουλο, έκαναν το νεύμα, για να μπουν μπροστά αυτοδημιούργητοι άνθρωποι, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη δική τους ζωή.

Απέδειξαν ότι η βούλησή τους είναι υπεράνω εκλογικών νόμων. Κανένα τερτίπι ή τέχνασμα δεν είναι ικανό για να την καθορίσει. Απόδειξη ότι σε περισσότερους από 100 δήμους και στις μισές σχεδόν περιφέρειες εξέλεξαν δημάρχους και περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστά άνω του 50%. Ούτε σε εποχές που ίσχυε η πιο ενισχυμένη αναλογική δεν υπήρξαν τέτοια αποτελέσματα.

Δεν επέλεξαν απλά κόμματα, δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους, αλλά στην πραγματικότητα υπέδειξαν το υπόδειγμα πολιτικού, το είδος του πολιτεύεσθαι, που επιθυμούν να κυριαρχεί στα κοινά. Άνοιξαν την πόρτα μιας νέας, άλλης πραγματικότητας στη δημόσια σφαίρα, δίνοντας στην ψήφο τους έντονα πολιτικό χαρακτήρα.

Αψήφησαν την γκρίζα πολιτική της λάσπης, της συκοφαντίας και των ύβρεων, και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, και ανέδειξαν την πολιτική της δημιουργίας, της δράσης και των επιχειρημάτων. Ξερίζωσαν το παλαιοκομματικό, μεταπολιτευτικό μοντέλο της παροχολογίας, της λεηλασίας συνειδήσεων, των εγκαινίων της κορδέλας και της μακέτας, των δημοσίων σχέσεων και των χειραψιών. Επέλεξαν τη ρητορική του μέτρου, της κριτικής, των επιχειρημάτων, της αλήθειας, του σχεδιασμού.

Πίστεψαν στη δύναμη της ψήφου τους. Εγκατέστησαν μία νέα περίοδο για τα δημόσια πράγματα της χώρας μας. Επέβαλαν την επιστροφή της πολιτικής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 1-2 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις