ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολυδιάσπαση στο εκλογικό σώμα των δημοτικών

 31/01/2019 13:00

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη στη μάχη των δημοτικών εκλογών είναι ενδεικτικό της ανατροπής που έφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική του Κλεισθένη. Πολλοί υποψήφιοι, που παραμένουν πεισματικά στην κούρσα, χαμηλή αποδοχή των υποψηφίων από το εκλογικό σώμα και, κυρίως, ένα μούδιασμα των συνδυασμών να παρουσιάσουν πρόγραμμα και να αντιπαρατεθούν.

Είναι πολύ νωρίς για προγνωστικά, αλλά οι πρώτες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των υποψηφίων αποτυπώνουν το δισταγμό των πολιτών να επιλέξουν. Το προβάδισμα Ταχιάου δεν μπορεί να του φέρνει χαμόγελο όταν αντιλαμβάνεται τι είδους δημοτικό συμβούλιο θα αντιμετωπίσει, αν καταφέρει να εκλεγεί. Κατά τα άλλα, με το ζόρι διψήφια ποσοστά και σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι αναποφάσιστοι δεν επιτρέπουν σοβαρούς εκλογικούς σχεδιασμούς. Η έκπληξη, ακόμη και για τις δύο πρώτες θέσεις, περιμένει στη γωνία.

Κατεβαίνουν χωρίς κανένα δισταγμό περισσότεροι του ενός από τον ίδιο πολιτικό χώρο και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν, γιατί το νέο εκλογικό σύστημα τους βάζει στο δημοτικό συμβούλιο με δικαίωμα σκληρής διαπραγμάτευσης με τον όποιο νικητή. Δεν θα πήγαινα στοίχημα ότι θα παραμείνουν όλοι τους… 

Η ιστορία μας διδάσκει ότι στην πορεία οι πιέσεις που ασκούν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων είναι έντονες. Αυτήν τη φορά όμως έχουν τους λιγότερους λόγους να κάνουν πίσω.

Δύσκολα μπορώ να αντιληφθώ ακόμη και την παραίτηση της κυρίας Γούλα. Είχε τα φόντα να παίξει ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό και δεν είναι βέβαιο ότι η κίνησή της βοηθά τον Σπύρο Βούγια, για τη συνάντηση του οποίου με τον Γιάννη Μπουτάρη έγινε όλη η φασαρία.

Το μόνο σίγουρο κέρδος των πολιτών ενόψει δημοτικής κάλπης είναι ότι προβλέπονται πολύ χαμηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση. Κορόνες για θέματα της κεντρικής πολιτικής θα πετούν όλοι, αλλά πάω στοίχημα ότι θα λείψουν οι προσωπικές αιχμές, ειδικά από τους πρωταγωνιστές. Πώς να ψυχρανθείς με τους συνυποψήφιούς σου, όταν αύριο θα χρειάζεσαι συνεργασίες για να περνάς την πολιτική σου στο δήμο;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις