ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισχυρή παρουσία και αλληλεγγύη των προοδευτικών δυνάμεων στο δήμο Θεσσαλονίκης

 16/05/2019 15:01

Ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2010 άφησε πίσω το παρελθόν της κλειστής «εντός των τειχών» πόλης και άνοιξε νέους ορίζοντες εξωστρέφειας, αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, κατοχύρωσης των δικαιωμάτων και του πλουραλισμού των ιδεών.

Σήμερα η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν βρίσκουν τη σημασία που τους αρμόζει στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς αυτή χαρακτηρίζεται από επιδιώξεις εντυπωσιασμών και προγραμματική ρηχότητα. Επιπρόσθετο αρνητικό στοιχείο είναι το φαινόμενο της εμπλοκής παραγόντων του πλούτου και του αθλητισμού που, αξιοποιώντας την επιρροή τους στο φίλαθλο κοινό της πόλης, επιχειρούν να αναγορευτούν σε ρόλο χωροτάκτη της πολιτικής ζωής της πόλης.

Οι εκδοχές του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές και πρωτίστως πρέπει να καθορίζονται χωρίς την επιρροή εξωθεσμικών παραγόντων. Για να προωθούνται τοπικές πολιτικές σε προοδευτική κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισχυρή η παρουσία των προοδευτικών δυνάμεων και στις αυτοδιοικητικές διοικήσεις των ΟΤΑ της πόλης.

Ο ρόλος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης, για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς. Για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα η ισχυρή παρουσία προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αλλά και η ανάδειξη προοδευτικού δημάρχου.

Με βάση αυτή την αναγκαιότητα, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα εξαρχής υποστήριξαν τη συγκρότηση ενός ενωτικού προοδευτικού αυτοδιοικητικού συνδυασμού για το δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως δεν έγινε κατορθωτό καθώς σε κόμματα και δημοτικές κινήσεις που είναι οι «βασικοί παίκτες» επικράτησαν άλλες λογικές, με τελικό αποτέλεσμα τη συμμετοχή των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων στις εκλογές με χωριστούς συνδυασμούς.

Σήμερα βρισκόμαστε «μπροστά στην κάλπη» με αυτό ως δεδομένο. Οι πολίτες που θέλουν να αποτραπεί η επάνοδος των συντηρητικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να ψηφίσουν έναν από τους προοδευτικούς συνδυασμούς, που υποστηρίζουν τη συνέχιση και τη μετεξέλιξη του ταξιδιού που ξεκίνησε ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2010 σε προοδευτική κατεύθυνση.

Οι προοδευτικοί αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί καλούνται στην προεκλογική περίοδο να δώσουν τη μάχη της διεκδίκησης της συμμετοχής τους στο δημοτικό συμβούλιο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αποφεύγοντας μεταξύ την πόλωση και διατηρώντας σταθερά την κύρια αντιπαράθεση προς τους συνδυασμούς που επαγγέλλονται την περίκλειστη και συντηρητική Θεσσαλονίκη. Επιπροσθέτως, καλούνται να δεσμευτούν ότι εφόσον συντελεστεί το ευκταίο και εισέλθει στο δεύτερο γύρο ένας άλλος προοδευτικός υποψήφιος δήμαρχος, τότε αυτός θα έχει την ενεργή υποστήριξή τους. Η ψήφος σε προοδευτικούς συνδυασμούς για το δήμο Θεσσαλονίκης και η αλληλεγγύη στο δεύτερο γύρο είναι στάση ευθύνης, για να καταστεί δυνατή μια προοδευτική απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Μαΐου 2019