ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίμα και άδικο

 10/03/2023 16:00

Μέσα στην ανείπωτη τραγωδία με τα τρένα την Τετάρτη το μόνο που απορεί κανείς είναι πως είναι δυνατόν ακόμη και τα κινητά να έχουν GPS, στα λεωφορεία να υπάρχει σύστημα που δείχνει σε πιο σημείο είναι και πότε φτάνουν και διάφοροι ότι από το 2000 εκκρεμεί και δεν γίνεται το σύστημα παρακολούθησης των συρμών. Να πούμε για το Μετρό; Που έχει σύστημα απόλυτης καταγραφής; Να πούμε για τα αεροπλάνα που υπάρχει κέντρο που βλέπει με ραντάρ που είναι; Τόσο δύσκολο ήταν;

Φταίνε. Ας μην πάει η ευθύνη και κυρίως οι λύσεις σε λάθος κατεύθυνση. Ο καθένας ψάχνει να πει την -να μην χαρακτηρίσω αλλιώς, ανοησία του. Δεν υπήρχαν προσλήψεις (λες και με τους υπαλλήλους θα τα έβλεπαν). Ραντάρ γιατί δεν μπήκαν; Έστω GPS; Γιατί; Ακόμη και ένα απλό σύστημα που θα έδειχνε κραδασμούς και την παρουσία βάρους στην γραμμή και θα ενεργοποιούσε φανάρια και ηχητικό σήμα -όσο πεπαλαιωμένο και να είναι, θα απέτρεπε τα δεινά.

Είναι πολύ δύσκολο μέσα σε αυτές τις ημέρες να ασχοληθούμε με άλλα. Τον Πολάκη, την αναλογική, τον Παπά (όχι τον Ιερέα, τον άλλο), τον Καλογρίτσα. Θα έρθει η ώρα όλων αυτών.

Πάντα εύκολα ο καθένας ρίχνει ευθύνες. Προφανώς σε άλλους για άλλα. Φταίει ο υπουργός (πράγματι φταίει γιατί δεν έκανε αυτά τα απλά πράγματα που λέω παραπάνω, όχι γιατί δόθηκαν και σωστά τα τραίνα σε μια ιδιωτική εταιρεία). Φταίει η ιδιωτικοποίηση -λες και κρατικά τραίνα δεν συγκρούονται. Ψάχνουν να ρίξουν ευθύνες για να φύγουν άλλα από την προσοχή μας.

Δυστυχώς χάθηκαν χωρίς λόγο πολλοί, άσχετα από την ηλικία, και όλοι είμαστε συγκλονισμένοι. Θα περάσει η καιρός και θα ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητα. Αρκεί την επόμενη μέρα να προχωρήσουν αλλαγές και ρυθμίσεις. Απλές! Το radar που πολύ απλά και εύκολα θα ήταν προστασία, ή έστω ένα GPS! Αλλά ας μην αρχίσει η κουβέντα ότι το κέντρο παρακολούθησης πρέπει να στελεχωθεί και δεν φτάνουν κ.λπ., κ.λπ. Θα είναι ένα ακόμη χτύπημα στους αδικοχαμένους.

Εμείς ρωτούσαμε αν κάποιος/κάποια από τους φοιτητές/φοιτήτριες μας ήταν μέσα στα θύματα. Δεν έχει φυσικά σημασία αν ήταν ανάμεσα στους αδικοχαμένους κάποιος/κάποια κοντινός/κοντινή. Για την οικογένεια του ΑΠΘ είναι μία μαύρη μέρα που δύσκολα θα ξεχαστεί.

Κυρίως γιατί ένα απλό σύστημα θα την απέτρεπε. Και δεν θα μιλούσαν με το τηλέφωνο για να δουν που είναι το κάθε τρένο. Εδώ τα πλοία που πλέουν έχουν σύστημα παρακολούθησης. Τι να πεις… Κρίμα και άδικο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.03.2023

Δημοφιλείς Απόψεις