ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλος καημός για κλέφτες και απατεώνες

 27/09/2023 09:00

Προς το παρόν είμαστε στη φάση των προειδοποιήσεων. Η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων δεν συμφωνεί με τον υπουργό δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο ποινικό δίκαιο και την ποινική δικονομία και ζητά «διαβούλευση». Βεβαίως, συντονιστική επιτροπή δεν σημαίνει ολομέλεια των προέδρων και ολομέλεια των προέδρων δεν σημαίνει αυθεντική εκπροσώπηση του δικηγορικού σώματος αλλά έτσι είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Καλύτερη δεν έχουμε, η άλλη επιλογή θα ήταν το χάος της «αμεσοδημοκρατίας». Μόνο που στον συνδικαλισμό όταν ακούς «διαβούλευση» πρέπει να κρατάς πολύ μικρό καλάθι. Μερικές δεκαετίες «διαβουλεύσεων» στην δημόσια σφαίρα έκαναν την λέξη συνώνυμη της ακινησίας (στην καλύτερη περίπτωση) και της συγκυβέρνησης με τους συνδικαλιστές (στην χειρότερη). Πάνω σε τέτοιες «διαβουλεύσεις» που δεν τελείωναν ποτέ έσπασαν τα μούτρα τους όλες οι μεταρρυθμίσεις και συχνότατα αποτέλεσαν την δικαιολογία προκειμένου φοβισμένες κυβερνήσεις να αποφύγουν την σύγκρουση. «Δεν μας αφήνουν οι συνδικαλιστές…».

Ο δικηγορικός συνδικαλισμός δεν είναι βουλιμικός, συντεχνιακός και αντικοινωνικός. Δεν ανέδειξε «ήρωες του αντιμνημονιακού αγώνα» και συμπεριφέρθηκε αξιοπρεπώς απέναντι σε μέτρα που επιβάρυναν τους δικηγόρους, όπως ο ΦΠΑ, ή τους στέρησαν επαγγελματική ύλη, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια -πολύ λογικό αφού δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανένα να έχει δικηγόρο εάν δεν θέλει να έχει. Την ώρα που οι φαρμακοποιοί έκαναν πορεία κάθε τρεις και λίγο για το ωράριο, την μεταβίβαση της άδειας, τα γενόσημα, το ποσοστό κέρδους και αν «παναντόλ» θα πουλιούνται από τα σούπερ μάρκετ, την ώρα που το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε ένα lobbying που πρέπει να διδάσκεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, φόρτωνε μεθοδικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων με πιστοποιητικά, τοπογραφικά, εκθέσεις, μέχρι και το παντελώς άχρηστο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που πληρώνουν οι συμβαλλόμενοι, οι δικηγορικοί σύλλογοι έδειξαν αίσθηση μέτρου. Ακόμη και η μεγάλη αποχή του 2016 δεν έγινε για να εκβιαστούν επαγγελματικά προνόμια αλλά για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Και μάλιστα, όχι για τον θεσμό της «νέας τακτικής» που μείωσε την ποιότητα δικαιοσύνης αφού στέρησε από τον δικαστή την δυνατότητα να εξετάζει κατά πρόσωπο τους μάρτυρες και να τους αξιολογεί, όπως ευστόχως είχαν επισημάνει οι δικαστές, αλλά για την σειρά στον πίνακα κατάταξης στον πλειστηριασμό που ενίσχυε έτι περαιτέρω την υπεροχή των τραπεζών και των funds έναντι των εργαζομένων.

Αλλά η προσπάθεια για διατήρηση του κύρους πρέπει να είναι καθημερινή και δεν χρειάζονται παρά λίγες άστοχες επιλογές για να αρχίσει η κατηφόρα. Ναι, οι αλλεπάλληλες αναβολές λόγω υποχρεώσεων των δικηγόρων σε άλλο δικαστήριο είναι μια βασική αιτία για την καθυστέρηση της ποινικής δίκης. Υπάρχουν και άλλες αλλά σίγουρα όχι «οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους και υλικοτεχνικές υποδομές και η αλυσιτελής επιθεώρηση των Δικαστηρίων». Αυτά ταιριάζουν στην ΑΔΕΔΥ, όχι στην Ολομέλεια. Είναι ακραίο το παράβολο για τέτοιες αναβολές που αποφάσισε ο υπουργός δικαιοσύνης; Ωραία! Ας ακουστεί η αντιπρόταση. Αλλά όχι η μπάλα στην κερκίδα και αναβολές επί αναβολών μέχρι να ξεχάσουμε τι δικάζουμε. Και γιατί προκαλεί τόση άρνηση η ιδέα να εκτίεται ένα μέρος της ποινής για ιδιαίτερης απαξίας πλημμελήματα; Θεωρεί ο δικηγορικός συνδικαλισμός ότι βοήθησαν στην πρόληψη ή στον σωφρονισμό οι υποτίθεται «φιλελεύθερες» αλλαγές στους κώδικες που έκαναν τους δικαστές του πλημμελειοδικείου να παριστάνουν ότι δικάζουν και τους κατηγορουμένους να παριστάνουν ότι δικάζονται, αφού οποιαδήποτε ποινή είτε επιβαλλόταν με αναστολή είτε ήταν «εξαγοράσιμη»; Ας περάσει ένα μήνα στην φυλακή ο τύπος που παρίστανε τον υπάλληλο της ΔΕΗ και έκλεβε τις οικονομίες από τους παππούδες. Καλό θα κάνει και σε εκείνον και σε εμάς. Δύο χρόνια θέλει για να καταχωρηθούν τα συμβόλαια σε πολλά κτηματολογικά γραφεία -μεταξύ αυτών, και της Θεσσαλονίκης- αλλά ο καημός της Ολομέλειας είναι πώς δεν θα «αποφλοιωθούν» τα δικαιώματα των κλεφτών και των απατεώνων.

Ας μην πέσουν από τα σύννεφα όταν δεν θα τους ακούει κανείς…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.09.2023

Δημοφιλείς Απόψεις