ΑΠΟΨΕΙΣ

Να οριστεί τώρα υπουργός Eξωτερικών

 09/12/2018 21:01

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η νοτιοανατολική Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτατων ανακατατάξεων στην γεωπολιτική σκακιέρα. Τρομοκρατία, πόλεμοι, φτώχεια, μετακινήσεις πληθυσμών, αντιπαραθέσεις μεγάλων συμφερόντων, βρίσκονται μονίμως στην επικαιρότητα της πολύπαθης περιοχής.

Το ίδιο και τα Βαλκάνια που ως η γέφυρα ανάμεσα στην περιοχή που φλέγεται και την ασφαλή και πλούσια δυτική Ευρώπη, αντιμετωπίζουν τρομακτική πίεση ένθεν- κακείθεν.  

Οι δυτικοί- υπερατλαντικοί και Ευρωπαίοι- επιθυμούν διακαώς να θέσουν ΠΓΔΜ κι Αλβανία υπό την…προστασία τους, κάτι που περνά μέσα από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία από την άλλη, απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα πηδήξει από το άρμα τους, σκαρφαλώνοντας σε αυτό του Πούτιν, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε Κύπρο, Αιγαίο και υδρογονάνθρακες.

Όλα αυτά τα σχέδια που εκτυλίσσονται, οι απειλές και τα πυρά που εκτοξεύονται, διασταυρώνονται στην χώρα μας. Εμείς είμαστε που πρέπει να χειριστούμε το προσφυγικό, εμείς είμαστε το τελευταίο εμπόδιο για την δυτικοποίηση Σκοπίων και Αλβανίας- ελληνικό βέτο εξαιτίας του «Μακεδονικού» και ψυχρό κλίμα με την Αλβανία λόγω της προκλητικότητας του Ράμα-, εμείς είμαστε η κρίσιμη κορυφή του τριγώνου που μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φιλοδοξούμε να συναπαρτίσουμε τον παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, εμείς είμαστε ο κρίσιμος παίκτης στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Μπορεί τα Βαλκάνια και η νοτιοανατολική Μεσόγειος να μην ησύχασαν ποτέ δεκαετίες τώρα, αλλά οι λεπτές ισορροπίες και οι γόρδιοι δεσμοί που μπορεί να κοπούν από στιγμή σε στιγμή, προϋποθέτουν αν μη τι άλλο, σοβαρή, εμπεριστατωμένη και εργώδη προσπάθεια από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Είναι αδιανόητο -αν δεν είναι εκ του πονηρού- να μην υπάρχει Υπουργός Εξωτερικών που να ασχολείται ολημερίς κι ολονυκτίς με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα.

Ακούμε ότι κουμάντο κάνει ένας διπλωματικός σύμβουλος κι ένας γενικός γραμματέας.

Ακούμε ότι έπαθαν βλάβη οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του υπουργείου και χάθηκαν πολύτιμα αρχεία (λένε για τα αρχεία με τις πρόδρομες της συμφωνίας των Πρεσπών διαπραγματεύσεις).

Ακούμε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, άμυνας κι ενέργειας. Ποιος θα μας εκπροσωπήσει;

Ακούμε ότι επίκειται νέα διεθνής πρωτοβουλία για το Κυπριακό (μιλούν για χαλαρή συνομοσπονδία αντί της καθαρής θέσης: όχι εγγυήσεις και στρατεύματα).

Μπορεί αυτά τα θέματα να τα χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός μαζί με τα χιλιάδες άλλα που έχει στο κεφάλι του, ιδιαίτερα εν όψει ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών;

Ας ορίσει όποιον θέλει, αλλά ας ορίσει κάποιον.

Εκτός κι αν τον Κοτζιά τον φάγανε για να ανοίξει ο δρόμος και να προωθηθούν γεωπολιτικές ρυθμίσεις που ξεφεύγουν από τα καθοριζόμενα στα δόγματα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Στου βούρκου μέσα τα νερά

ποια γλώσσα μου μιλάνε

αυτοί που μου ζητάνε

να χαμηλώσω τα φτερά;»

-Αυτοί οι υπέροχοι στίχοι του Κ. Κινδύνη που μελοποίησε ο Στ. Ξαρχάκος κι ερμήνευσε ο Ν. Ξυλούρης, περιλαμβάνονται στο οπισθόφυλλο του 16σέλιδου ενημερωτικού φυλλαδίου που εξέδωσε ο ΟΑΣΘ, ο αγαπητός μας Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

-Τι να εννοούσε ο ποιητής; Με τη λέξη «ποιητής» δεν εννοούμε βεβαίως τον Κινδύνη, αλλά τον συντάκτη του 16σέλιδου φυλλαδίου, το οποίο τιτλοφορείται «Από τον ΟΑΣΘ των σκανδάλων, στον ΑΣΥΘ της νέας εποχής». Το φυλλάδιο αυτό κυκλοφόρησε άγνωστο αριθμό αντιτύπων, διανεμήθηκε από το περίπτερο του ΟΑΣΘ στη ΔΕΘ και από λεωφορεία, ενώ υπάρχει εντολή να διανέμεται και από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Στην ύλη του περιλαμβάνονται σταθμοί στην ιστορία του Οργανισμού, ιδωμένοι με την οπτική του κυρίου Στέλιου Παππά, προέδρου του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ, αλλά και το όραμα για το μέλλον. Στο όραμα, περιλαμβάνεται μια «λιτή» (άραγε τι σημαίνει αυτό;) και «χριστή» (ναι, έτσι όπως το βλέπετε γραμμένο με ι) διαχείριση.

-Εάν κάτι μπορούμε να συμπεράνουμε για τον κύριο Παππά είναι ότι η ορθογραφία δεν είναι το φόρτε του, σε αντίθεση με την ποίηση και την αοριστολογία, που είναι.

-Θα ακούσατε ότι πριν από λίγες ημέρες έκλεψαν το λάπτοπ του Στέλιου Παππά, ε; Διέρρηξαν το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και -όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος- αν και υπήρχαν αντικείμενα αξίας στο σπίτι, οι κλέφτες περιορίστηκαν στο λάπτοπ. Συνδέοντας ευθέως την κλοπή με την διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ που κάποιοι επιθυμούν να μην ολοκληρωθεί, ολοκλήρωσε την ανακοίνωσή του με ένα «Ο νοών νοείτο…», απολύτως συνεπές στη χαλαρή σχέση του με την ορθογραφία και της προσήλωσής του στην αοριστολογία και τις ντουφεκιές στον αέρα.

-Εμείς οι κοινοί θνητοί δεν αντιλαμβανόμαστε τη σύνδεση κλοπής - εκκαθάρισης, αλλά ο ποιητής κάτι ξέρει. Ενώ ο ΟΑΣΘ έχει κρατικοποιηθεί εδώ και 16 μήνες, κι ενώ ήδη η απόφαση για την ανάθεση σε εταιρία μέσω διεθνούς διαγωνισμού της αποτίμησης της περιουσίας του Οργανισμού ελήφθη στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, ο διαγωνισμός έληξε μόλις προχθές, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. Ίσως επειδή ο κύριος Στέλιος είναι ο γιος του μπαρμπα – Νίκου, όπως έλεγε ο ίδιος και να επέλεξε την ημέρα του Αγίου Νικολάου –μεγάλη η χάρη του!- ως συμβολική.

-Στις 5 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ Σάββα Παναγιωτίδη για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Διενέργειας του διαγωνισμού καθώς και της Επιτροπής Ενστάσεων. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη αποτίμηση της περιουσίας του Οργανισμού από εταιρία που ανέλαβε με συνοπτικό διαγωνισμό. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η αποτίμηση αυτή δεσμεύει την εταιρία που θα προκύψει από τον διαγωνισμό που έληξε προχθές.

Αναμένεται να επανέλθουμε σύντομα στο θέμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις