ΑΠΟΨΕΙΣ

Προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση;

 12/06/2019 09:00

Εάν το ερώτημα τίθεται ως «συνέχιση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή πολιτική αλλαγή με κυβέρνηση ΝΔ», τότε αδικείται η πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση, καθώς ταυτίζεται με την περίοδο του 3ου μνημονίου και τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Την περίοδο αυτή, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε την καθοδική πορεία, σταθεροποίησε τα οικονομικά, ολοκλήρωσε τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ωστόσο δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, τη χαμηλότερη των δυνατοτήτων ανάπτυξη, τη στασιμότητα στο δημόσιο τομέα.

Ως εκ τούτου, αυτό το οποίο είναι ζητούμενο σήμερα, μετά και την έξοδο από το μνημόνιο, είναι να εφαρμοστούν νέες αναπτυξιακές, οικονομικές, φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές, με στόχο η Ελλάδα να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, συγκλίνουσα με τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε.

Για να βαδίσουμε ως χώρα σε αυτήν την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε την «εν πλω» μετεξέλιξη της διακυβέρνησης με την ανάδειξη μιας μεταμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα είναι κινητήρια δύναμη αλλαγής και εμβρυουλκός της νέας αναπτυσσόμενης Ελλάδας.

Μία προοδευτική κυβέρνηση:

  • Δεν θα κρατά στάση αναμονής σε εθνικά θέματα για λόγους πολιτικού κόστους

· Δεν θα χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και μειοδότες

· Δεν θα τα αναθέτει όλα στο αόρατο χέρι της αγοράς, αλλά θα ρυθμίζει την αγορά, θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και θα προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη

· Δεν θα επαναφέρει αντιλαϊκές πολιτικές στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα χωρίς να παραβλέψουν το λαό

· Δεν θα σταθεί στην Ε.Ε. με την πλευρά των δυνάμεων της λιτότητας και του περιορισμού των κοινοτικών αναπτυξιακών πολιτικών που επαγγέλλεται το Ε.Λ.Κ.

  • Δεν θα διατηρήσει τις παθογένειες του παλιού πολιτικού συστήματος με καταστρατήγηση του δημοσίου συμφέροντος και πελατειακές σχέσεις.

Η τέτοια διακυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των ανθρώπων της εργασίας, της αυτοαπασχόλησης και της υπεύθυνης κοινωνικά και περιβαλλοντικά επιχειρηματικότητας.

Οι πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν μία τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση είναι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου. Χωρίς ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά αυτό μόνο του δεν επαρκεί. 

Η συγκρότηση του εκλογικού συνδυασμού «Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία» είναι ένα πρώτο βήμα και αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν όμως αυτού, είναι αναγκαία η μετεκλογική συνεργασία μεταξύ όλων των κόμματων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, είτε είναι εντός είτε είναι εκτός της Βουλής, που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο. Το ΚΙΝΑΛ είναι μέσα σε αυτές τις δυνάμεις και εξαρτάται από το ίδιο να αποκλείσει τη συνεργασία με τη ΝΔ και να προσανατολιστεί στη συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019