ΑΠΟΨΕΙΣ

Σούπερ Τρίτη και άλλα!

 12/03/2024 16:00

Από ό,τι φαίνεται στις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ δύο μεγάλης ηλικίας υποψήφιοι, ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος θα διεκδικήσουν την εκλογή τους. Είναι αρκετά περίεργο ότι τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ δεν βρίσκουν κάποιον/κάποια άλλο/άλλη να διεκδικήσει την προεδρεία.

Πρόκειται για ένα γεγονός που θα επηρεάσει τον πλανήτη αναμφίβολα. Και φυσικά μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας, με τη διαρκή σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραήλ και με τη διαφαινόμενη άνοδο των δυνάμεων που στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν την αποδυνάμωσή της και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κέντρο στα κράτη, δηλαδή είναι κήρυκες του απομονωτισμού, η αρχική ιδέα της συγκρότησης ενός πολιτικού θεσμού με τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οικονομικό θεσμό σε πολιτικό θεσμό φαίνεται να υποχωρεί.

Στις εκλογές του Ιουνίου αυτό θα είναι το κεντρικό ερώτημα. Η προοπτική να γίνει πολιτικός θεσμός και οι δύο ομάδες κομμάτων που η μία τοποθετείται προς τον απομονωτισμό (περιέχοντας και δεξιά και αριστερά κόμματα) και η άλλη προς τη συνεργασία (με κόμματα που έχουν διαφορές αλλά κοινή στόχευση) θα ανταγωνιστούν σε κάθε χώρα και αναφερόμενες στις επιπτώσεις σε κάθε χώρα.

Έχουμε καιρό -όχι και τόσο πολύ- μέχρι τον Ιούνιο. Ελπίζω να γίνει κατανοητή η σημασία της ψήφου και να ψηφίσουν όσοι και όσες περισσότεροι!

Εμείς την βδομάδα που πέρασε ασχολούμασταν με τα λεγόμενα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια. Βέβαια σε μία χώρα με 67 χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου και 80 χιλιάδες γεννήσεις, με απόλυτα κενά στην αγορά εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η κεντρική στρατηγική της θα έπρεπε να είναι να προσπαθεί μέσω κινήτρων και αλλαγών να προσανατολίσει τους νέους και νέες σε παραγωγικούς κλάδους και απασχόληση.

Κατά τα άλλα: είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να απαγορεύσουμε σε ένα πανεπιστήμιο του οποίου αναγνωρίζουμε το πτυχίο του να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα για να δώσει πτυχίο. Είτε σπουδάσεις στην πόλη που είναι εγκατεστημένο, είτε στην Αθήνα και πάρεις ένα πτυχίο από αυτό το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία διαφορά.

Μάλιστα η υποχρέωση για να μπορείς να κάνεις αίτηση να έχεις περάσει από πανελλήνιες και να έχεις την ελάχιστη προϋπόθεση να καταθέσεις μηχανογραφικό ίσως είναι περιοριστική. Μπορείς να πας με τα δικά του κριτήρια -με απολυτήριο Λυκείου ως ελάχιστο να κάνεις αίτηση εκεί που είναι η έδρα άλλα εδώ πρέπει να έχεις την ελάχιστη βάση της κατεύθυνσης. Προφανώς δε όπως αυτοί που αναγνωρίζουν το πτυχίο ενός ελληνικού ΑΕΙ δεν δικαιούνται να κρίνουν το προσωπικό του, έτσι και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε το προσωπικό ενός άλλου ΑΕΙ.

Λεπτομέρειες θα πείτε. Θα δούμε την ζήτηση που θα είναι κάτω από 5% των αποφοίτων Λυκείου και την προσφορά που θα είναι μικρή θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Σε 5-10 χρόνια. Μέχρι τότε ας μην τοποθετούμαστε και σε αυτό το θέμα προς τον απομονωτισμό. Η συνεργασία και η διεύρυνση είναι πάντα θετική!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.03.2024