Τι να την κάνεις τέτοια δικαίωση;
Είναι κάποιες στιγμές, που φουσκώνεις από περηφάνεια, βλέποντας την δουλειά της ομάδας να δικαιώνεται. Αναφέρομαι στο συμπέρασμα που είχαμε καταλήξει ως δημοσιογραφική ομάδα της «Μακεδονίας» αμέσως μετά την γιορτή των Φώτων, ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται προ των πυλών. Το «φωνάζαμε» μάλιστα και στο πρωτοσέλιδό μας στις 10 Ιανουαρίου, προκαλώντας πικρόχολα σχόλια από εκείνους που θεωρούσαν πως με την ευημερία των μειωμένων αριθμών της διασποράς του COVID 19 σε συνδυασμό με την πανηγυρική έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, εισήλθαμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας.
Μακάρι να μην δικαιωνόμασταν, αλλά φευ.
Το τρίτο κύμα, με την ώθηση και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την εποχή, καταφτάνει ορμητικά, απειλώντας να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στην ήδη μπαϊλντισμένη ελληνική κοινωνία.
Μέσα στον τρόμο μας για το αβέβαιο, είμαστε ικανοποιημένοι που προβλέψαμε το κακό πριν φτάσει. Δεν κάναμε μαντεψιά, ούτε τζογάραμε απευθυνόμενοι στο θυμικό ή στον φόβο των ανθρώπων. Απλά κάναμε πολλά ρεπορτάζ, μαζέψαμε πληροφορίες, δεδομένα και υλικό, και τα συνθέσαμε διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί ένα νέο -το τρίτο- κύμα της πανδημίας. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και όταν αποδεικνύεται ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτόν ως ομάδα δουλεύοντας σωστά, θα μας επιτρέψετε να κοκορευτούμε και να παινέψουμε το σπίτι μας, μην πέσει και μας πλακώσει αλλιώς.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας, άρχισε πλέον να σχηματίζεται και να κατευθύνεται προς τα πάνω μας.
Να προσθέσω μάλιστα, ότι πιθανότατα θα αποδειχθεί μεγαλύτερο και ορμητικότερο των δύο προηγούμενων. Με περισσότερα κρούσματα και αυξημένο αριθμό ανθρώπων που θα χρειαστούν περίθαλψη.
Υπάρχουν δύο παρήγορα στοιχεία που θα πρέπει να τα υπογραμμίσουμε:
Πρώτον, ότι ίσως ο αριθμός των θυμάτων να είναι περιορισμένος- συγκριτικά με αυτόν των κρουσμάτων. Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί αφενός στο ότι οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων που θα κινδύνευαν να αρρωστήσουν βαρύτερα, τους βγάζουν από την εμβέλεια του ιού, αφετέρου στην πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με τα φάρμακα καταπολέμησης της νόσου.
Δεύτερο παρήγορο, ότι το τρίτο κύμα θα είναι το τελευταίο. Το καλοκαίρι που θα έρθει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα προχωρήσει -παρά τον προσωρινό ελπίζουμε εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων του- θα μετατρέψουν τον κορονοϊό, σε μια εξαιρετικά τραυματική ανάμνηση.
Υπομονή, πειθαρχία και προσοχή.
************************************************************************************************************************
* Δυστυχώς, σε αυτήν την συγκυρία, η οικονομία και η δημόσια υγεία, δεν πηγαίνουν μαζί. Απεναντίας, το καλό της μιας κάνει κακό στην άλλη, βάζοντας τις κυβερνήσεις στην υποχρέωση να διαλέξουν, γνωρίζοντας ότι η συνύπαρξη «τερπνού και ωφέλιμου» είναι αδύνατη.
Από τα πράγματα, υποχρεώνονται οι κυβερνήσεις, να αναζητήσουν την «χρυσή τομή» στα μέτρα ανάμεσα στα δύο. Στην Ελλάδα, η βασική επιλογή είναι πρώτα η δημόσια υγεία και η προστασία της ζωής των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πως τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στον περιορισμό κρουσμάτων, νοσούντων, νεκρών από τον COVID 19, μεριμνώντας ταυτόχρονα να κρατήσουν όρθιους τους ανθρώπους (επιδόματα, βοήθειες) και ζωντανές τις επιχειρήσεις (τουλάχιστον να μην κλείσουν), ώστε να γίνει δυνατή η επανεκκίνηση όταν υποχωρήσει- νικηθεί- η καταστροφική μανία του ιού.
* Με αυτήν την γραμμή πλεύσης και καθώς τα δεδομένα στην αναμέτρηση της κοινωνίας με τον ιό αλλάζουν διαρκώς, το να πορευτούμε στους ρυθμούς ενός ακορντεόν, φαντάζει ως αναγκαστική επιλογή. Για να το πούμε καλύτερα, δεν αναφερόμαστε στους ήχους του συμπαθούς μουσικού οργάνου, αλλά στην κίνηση που τους προκαλεί. Στο άνοιξε- κλείσε, στο σφίξε- χαλάρωσε, στο τέντωσε- λάσκαρε. Μέτρα, που εναλλάσσονται κατά βδομάδα, δεκαπενθήμερο και μήνα, προκαλώντας εκνευρισμό στους πολίτες και απίστευτη ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες.
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται οι έφηβοι (μαθητές γυμνασίου- λυκείου) και οι φοιτητές, που χάνουν κομμάτια των προσδοκώμενων εφοδίων τους, που δύσκολα θα μπορέσουν να επανακτήσουν στο μέλλον. Φαντάζομαι έναν μαθητή που θα κληθεί να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κλειστά σχολεία και φροντιστήρια επί μήνες, ή έναν κατά τι μικρότερο, που θα βρεθεί του χρόνου στην τρίτη λυκείου, έχοντας αφήσει το περιεχόμενο των μαθημάτων της Β λυκείου που αποτελεί το υπόβαθρο της εξεταστέας ύλης που θα αντιμετωπίσει του χρόνου.
* Άλλοι βλέπουν «Άγριες Μέλισσες», άλλοι «Survivor», άλλοι παρακολουθούν αθλητικά -έχει Ευρωλίγκα μπάσκετ- κι εγώ επιλέγω κόντρα σε όλα τα δημοφιλή, να καρφωθώ στην ΕΡΤ3 που μετέδιδε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας σε φιλμ». Έχω συγκλονιστεί για τους 17.000.000 νεκρούς, τα 20.000.000 τραυματίες, τις βόμβες με τα δηλητηριώδη αέρια, την καταστροφή ολόκληρων πόλεων, κι ένα σωρό άλλα τραγικά στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Κι εκεί που έχω πάθει το απόλυτο ψυχοπλάκωμα… κάνει break και πέφτει διαφήμιση. Μου κάνει τρομακτική εντύπωση το γεγονός, καθώς διαφήμιση στην ΕΡΤ3 είναι κάτι το τελείως ασύνηθες -τόσο που νόμιζα ότι είχαν…απαγορευτεί.
Ο εντυπωσιασμός μου χτυπάει κόκκινο, όταν αντιλαμβάνομαι πως η διαφήμιση αφορά ένα παραφάρμακο που αυτοπλασάρεται ως «Ενισχυτικό του έρωτα» συνοδευόμενο από την φοβερή ατάκα : «Πολλοί τάζουν, λίγες όμως αναστενάζουν»...
Γουρλώνεις τα μάτια και πριν συνέλθεις, σε αποτελειώνει η… τελική ατάκα: «Androl… για πολλά γκολ»!
Τελικά το εμπορικό της ΕΡΤ3, μετά την μεγάλη οικονομική επιτυχία (όλη την χρονιά πέρυσι τα μικτά του έσοδα δεν κάλυπταν ούτε τις ετήσιες απολαβές ενός από τους υπαλλήλους του εν λόγω τμήματος), έκανε στροφή στην... ποιότητα! Είναι «για πολλά γκολ οι άνθρωποι», μέχρι του σημείου να «αναστενάξουν»…
* Είναι ο άλλος 12 χρόνια άριστος μαθητής (δημοτικό- γυμνάσιο- λύκειο), θριαμβεύει στις πανελλήνιες, κάνει 6 χρόνια Ιατρική, έναν αγροτικό, 5 χρόνια ειδικότητα, 2 πρόσθετη εξειδίκευση, έναν χρόνο Μεταπτυχιακό , 4 χρόνια διδακτορικό, 15 χρόνια καθηγητής πανεπιστημίου και διευθυντής κλινικής με δεκάδες έρευνες και διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Έχει διαβάσει τόμους βιβλίων και συνεχίζει να διαβάζει, παίζει την ζωή του κορώνα- γράμματα στις κλινικές COVID προσπαθώντας να βοηθήσει δεκάδες αρρώστους.
Βγαίνει ο άνθρωπος και εξηγεί με απλά λόγια γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους και ο άλλος σχολιάζει από κάτω.... «Μπεεεεε....»
Αυτό προσφέρουν οι θεωρίες συνωμοσίας και οι λαϊκίστικες πεποιθήσεις περί του «αλάνθαστου λαού» που έχει πάντα δίκιο: την βλακώδη αίσθηση ότι ανήκεις στους "λίγους και εκλεκτούς φωτισμένους" που γνωρίζουν την "αλήθεια που κρύβουν επιμελώς τα μεγάλα συμφέροντα και οι εξαγορασμένοι υπάλληλοί τους" .
Την… «αλήθεια» που την έμαθαν βλέποντας ξαπλωμένοι μερικά βίντεο στο YouTube ή διαβάζοντας μια ανάρτηση στο Facebook.
* Κουίζ: Μου έδωσαν προθεσμία μιας βδομάδας για να λύσω το παρακάτω κουίζ και να κερδίσω τιμητική διάκριση ως «ψαχτήρι». Με ρωτάνε λοιπόν τι κοινό έχουν:
- Πρώην (επί ΣΥΡΙΖΑ) και νυν πρόεδρος μεγάλης εταιρείας του δημοσίου που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.
- Δήμαρχος περιοχής τουριστικού νομού της Μακεδονίας
- Επικεφαλής δημοτικής παράταξης στον δήμο Θεσσαλονίκης
- Επικεφαλής αυτοδιοικητικής αναπτυξιακής εταιρείας
- Δύο πασίγνωστοι επιχειρηματίες της πόλης.
Ως πρώτη βοήθεια, μου είπαν κάτι για κορφοβούνια και καράβια, αλλά δεν βρήκα την απάντηση, οπότε σκέφτηκα να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.01.2021