Το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης εν τόπω... χλοερώ
Όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έφτιαχνε, ψήφιζε και τελικά εφάρμοζε τον νόμο της απλής αναλογικής στις εκλογές, καταργώντας εκείνον της ενισχυμένης, οι αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης ήταν πολλές κι έντονες. Κι αν κάποιος μπορεί να χρεώσει στα πολιτικά κόμματα πώς όλη τους η επιχειρηματική φαρέτρα βγαίνει μπρος για το δικό τους συμφέρον κι όχι γιατί επηρεάζει καθοριστικά τους πολίτες, σε εμάς τους δημοσιογράφους που γράφαμε και ξαναγράφαμε πως αυτό το εκλογικό σύστημα με το οποίο ο Τσίπρας υπόσχονταν την έκφραση της πραγματικής βούλησης του λαού, θα αποδειχτεί μοιραίο και αντιλειτουργικό ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση δικαιωθήκαμε ξανά και ξανά.
Πού τα θυμήθηκα αυτά τώρα; Όχι εξαιτίας των πολύπλοκων σεναρίων που διακινούνται με «κύκλους» και non paper ενόψει της επόμενης εθνικής αναμέτρησης, αλλά για τις δημαιρεσίες που είχαμε την περασμένη Κυριακή. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, μιλάω για το δήμο Θεσσαλονίκης και τις αλλαγές που έκανε την επομένη της εσωτερικής κάλπης στους αντιδημάρχους του, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Διόρισε, λοιπόν, ο δήμαρχος στη θέση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος τον Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, ο οποίος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Ορφανού, του «αντάρτη» της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Αμέσως μετά την ανακοίνωση ξέσπασε σάλος κι αν θυμηθώ τα έργα και τις ημέρες και τις δηλώσεις του κ. Θεοτοκάτου, θα πω πως ήταν εύλογος και απόλυτα αναμενόμενος.
Ο νέος, λοιπόν, αντιδήμαρχος του κ. Ζέρβα έχει χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους με «κουσούρι», ενώ η γενική πολιτική του τοποθέτηση, όπως έχει εκφραστεί στο δημοτικό συμβούλιο είναι προς τα άκρα της δεξιάς. Σε μια εποχή που η κοινωνία προχωρά ή είναι επιτακτικό να προχωρήσει, σε μια εποχή που κυριαρχεί το #Metoo, που οι άνθρωποι επιτέλους δικαιούνται να μην είναι δακτυλοδεικτούμενοι για καμία από τις επιλογές του ή την εμφάνισή τους, ο δήμαρχος με το επιχείρημα πως δεν έχει... πάγκο και πώς δε φταίει ο ίδιος γι’ αυτό, αλλά ο κακός νόμος που τον έκανε άρχοντα της πόλης με μόλις 7 δικούς του συμβούλους, επέλεξε έναν βαθιά συντηρητικό και προκλητικό άνθρωπο για τη Θεσσαλονίκη του 2022.
Και ναι ο νόμος φταίει για πολλά, όμως το τι κάνει κάποιος με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του χαρακτηρίζει εκείνον κι όχι τα... δεδομένα. Και για να καταλάβουμε πώς τα θέματα αξιών και δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτα, θα θυμίσω την ιστορία της άγριας κόντρας του κ. Θεοτοκάτου με τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας για τον δήμο Θεσσαλονίκης, Νίκο Ταχιάο. Παρότι, λοιπόν, ήταν κρίσιμο και για τον ίδιο και για το κόμμα του να πάρει το δήμο και παρότι εκπροσωπώντας τη συντηρητική παράταξη χρειαζόταν τα... ψηφαλάκια συντηρητικών ομάδων και συλλόγων όπως ο Πολυτέκνων του οποίου ηγείται και αντλεί τη δύναμή του ο κ. Θεοτοκάτος, ο Ταχιάος παραμονές εκλογών του ’19 δε μάσησε τα λόγια του και «κρέμασε» στα μανταλάκια τον Ερωτόκριτο, αποκαλύπτοντας πως σε εκδήλωση είχε ζητήσει να κοπούν τα επιδόματα της Πολιτείας προς τους ανάπηρους και να δοθούν στους πολύτεκνους. Η κόντρα που προέκυψε τότε ήταν άγρια με τον Ταχιάο να λέει χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια απολύτως φασιστική άποψη, που θυμίζει τον σπαρτιατικό Καιάδα» και τον Θεοτοκάτο να αρνείται πως το είπε και να προειδοποιεί (ως απειλή το εξέλαβαν πολλοί) πως ο Ταχιάος θα πάρει την απάντησή του στις κάλπες.
Τότε, μάλιστα, ο κ. Ταχιάος είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον κ. Θεοτοκάτο. Γιατί τα υπενθυμίζω όλα αυτά; Για να δείξω πώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή ο «πάγκος» και το «δε φταίω εγώ, αλλά ο νομοθέτης» είναι απλά δικαιολογίες.
Όσο για το ποιον τομέα ανέθεσε στον εν λόγω ο δήμαρχος, με έκπληξη διαβάζει κανείς το «Περιβάλλοντος και Κοιμητηρίων». Ευρηματική και πρωτότυπη αναμφίβολα η συνύπαρξη των δύο αρμοδιοτήτων. Από την μια το κρισιμότερο παγκοσμίως χαρτοφυλάκιο και από την άλλη, η διαχείριση της… τελευταίας μας κατοικίας.
Αρκεί να μην τα ανακατώσει ο Ερωτόκριτος και στείλει το περιβάλλον στα… κοιμητήρια.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 16.01.2022