ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τενεκεδάκι παραπέρα

 10/08/2023 09:00

Μάζεψε ο υπουργός καμιά δεκαριά υπηρεσιακούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλους τόσους με τηλεδιάσκεψη από τον Έβρο, ήπιαν καφέ αλλά δεν πείραξαν τα κουλουράκια για να αποφύγουν άχρηστες θερμίδες καλοκαιριάτικα, προβληματίσθηκαν με τους διακινητές λαθραίων μεταναστών που οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συμφώνησαν να ζητήσουν από την Εγνατία Οδό «αποτρεπτικές τεχνικές παρεμβάσεις», δηλαδή κλότσησαν το τενεκεδάκι παραπέρα, και ξαναγύρισαν στις δουλειές τους αμήχανοι όπως ήρθαν. Μορφωμένοι άνθρωποι είναι, δεν γίνεται να μην ξέρουν ότι η σύσκεψη θα τελείωνε με μία τρύπα στο νερό. Που αντίθετα με τις προσδοκίες, οι κάτοικοι της Θράκης αποκλείεται να εκλάβουν ως ενδιαφέρον της Πολιτείας.

Η επικοινωνία, που η κυβέρνηση παίζει στα δάχτυλα, σταματά εκεί όπου αρχίζει η στοιχειώδης λογική. Δεν χρειάζεται να έχεις πιάσει τιμόνι στα χέρια για να γνωρίζεις ότι όσες «τεχνικές διορθωτικές παρεμβάσεις» και αν γίνουν, όποιος οδηγός θέλει να μπει στο αντίθετο ρεύμα, θα μπαίνει. Και όποιον πάρει ο χάρος. Αλλά έστω και εάν βρεθεί ο ανύπαρκτος τρόπος, οι λαθροδιακινητές θα πηγαίνουν από παραδρόμους ή από την παλαιά εθνική οδό, γενικώς από όπου μπορούν και, προσπαθώντας να μην συλληφθούν, θα τα παίζουν όλα για όλα. Το πιο πρόσφατο ατύχημα όπου τραυματίσθηκε οικογένεια με τέσσερα παιδιά, έγινε στο Δωρικό Έβρου, στο επαρχιακό δίκτυο.

Κάποτε, νόμιζαν ότι θα αποθάρρυναν τους λαθροδιακινητές, απλώς προβλέποντας πολύ ψηλές ποινές. Και τότε κλότσησαν το τενεκεδάκι παραπέρα. Το κέρδος από ένα δρομολόγιο Έβρος - Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί κάποιος να αποκομίσει δουλεύοντας πέντε χρόνια κάτω από τον ήλιο στα ριζοχώραφα της Τσιταγκόνγκ ενώ οι πιθανότητες να συλληφθεί, ελάχιστες. Συνεπώς, θα το διακινδυνεύσει! Και αν πέσει σε μπλόκο, θα προσπαθήσει να διαφύγει με κάθε τρόπο, βάζοντας σε κίνδυνο ανύποπτους οδηγούς ή πεζούς, πράγμα που προφανώς δεν μπορούν να κάνουν οι διώκτες του.

Για να μη μασάμε, λοιπόν, τα λόγια μας: Ο μόνος τρόπος για να μην μπαίνουν οι λαθροδιακινητές στο αντίθετο ρεύμα της «Εγνατίας» είναι να μην έχουν πελάτες για να διακινήσουν. Και αυτό σημαίνει ότι ή δεν θα περνά κανείς τα σύνορα ή, αν τα περνά, θα σταματά εκεί, σε αυστηρά κλειστές δομές. Το πρώτο δεν είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικό. Ο φράχτης δεν αρκεί για να σταματήσουν οι ροές. Ειδικά το καλοκαίρι που περνάς το ποτάμι με το νερό μέχρι τα γόνατα, θα φθάνουν στις νησίδες πενήντα - πενήντα άνθρωποι που θα έχουν χάσει τα διαβατήρια αλλά όχι τα κινητά τους, και τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνουν τα δίκτυα των «αλληλέγγυων». Ακόμη και αν δεν σου στήσουν ένα θέατρο όπως εκείνο με τη «μικρή Μαρία που πέθανε από δάγκωμα σκορπιού», θα ασκήσουν τον συνήθη συναισθηματικό εκβιασμό. Αν χρειαστεί, θα προστρέξουν και τα εμβληματικά ΜΜΕ της απροϋπόθετης μετανάστευσης που βλέπουν τον κόσμο με την οπτική μπιστρό του Στρασβούργου. Όποιος πει ότι όπως ήρθαν, μπορούν και να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη, θα θεωρηθεί «ακροδεξιός». Απέναντι στον αμήχανο αντίλογο, η μόνη φωνή που θα ακούγεται, θα λέει «η Ελλάδα να τους διασώσει». Από τον ανύπαρκτο κίνδυνο.

Όπως το μέτωπο της λογικής τελείωσε το μπούλινγκ του πολιτικού και οικονομικού παραλογισμού που το 2015 φαινόταν ανίκητος, πάλι ένα μέτωπο λογικής πρέπει να δώσει τέλος στο μπούλινγκ του λαθρομεταναστευτικού ανθρωπισμού. Ρατσισμός είναι να απορρίπτεις ανθρώπους λόγω της καταγωγής τους. Δεν είναι ρατσισμός να πιστεύεις ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να καταργήσει τα σύνορά της και να δέχεται ανεξέλεγκτους αριθμούς ανθρώπων που ούτε διάθεση ούτε δυνατότητα έχουν να αποδεχθούν τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Και ας μην ανοίξουμε συζήτηση για συμβολή της λαθραίας μετανάστευσης στην εγκληματικότητα. Προφανώς δεν είναι κακοποιοί όσοι περνούν λαθραία τα σύνορα. Αλλά τι χρωστά η Ελλάδα να ανέχεται μαχαιροβγάλτες από την Αλγερία και δολοφόνους από το Μπαγκλαντές; Έχει τους δικούς της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

Δημοφιλείς Απόψεις