ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρισμός στα τυφλά

 03/04/2019 20:00

Οποιοσδήποτε επιλέξει για τουρισμό τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα κινηθεί, από τη στιγμή που θα φτάσει στο αεροδρόμιο και μετά. Θα κάνει τουρισμό… στα τυφλά. Το εξαιρετικά δημοφιλές διαδικτυακό εργαλείο google maps, στο οποίο καταφεύγει ο κάθε τουρίστας στο σύγχρονο κόσμο όταν σχεδιάζει ένα ταξίδι του, είναι παντελώς ανενημέρωτο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς, ολόκληρη σχεδόν η χώρα υποδέχεται τους πολίτες του κόσμου, που την επέλεξαν για την αναψυχή, την εκδρομή ή τις διακοπές της, όπως ακριβώς τους υποδεχόταν στην προ ιντερνέτ εποχή. Φανταστείτε πόσο ελκυστικός θα ήταν ένας προορισμός για τον καθένα από μας, αν δεν ξέραμε με ποιο μέσο μαζικής μεταφοράς θα κινηθούμε για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας ή σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά αυτοτελή λόγο αλλαγής προορισμού και τόπου επίσκεψης.

Στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές περισσεύουν οι ευχές και οι μεγαλοστομίες για σχέδια και προγράμματα προσέλκυσης τουριστών, εξωστρέφειας και διεύρυνσης της περιόδου επισκεψιμότητας της πόλης, όταν μέχρι και σήμερα απουσιάζει αυτή η αυτονόητη υπηρεσία.

Η αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες δράσεις και συντονισμό επαγγελματικών ομάδων, θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό. Η προστιθέμενη τουριστική αξία για την πόλη θα ήταν πολύ μεγάλη, ενώ θα διευρυνόταν σημαντικά ο κύκλος εργασιών μιας σειράς επαγγελμάτων, με άμεση ή έμμεση σχέση με τις μεταφορές. Θα απάλλασσε δε τους επισκέπτες της από τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους στο αεροδρόμιο.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι μικροί ήρωες όσοι τελικά επιλέγουν έναν προορισμό με αυτές την ελλείψεις. Δεν αρκεί μόνο η δυναμική μιας περιοχής, για να εξακολουθεί να δέχεται τουριστικά κύματα.

Μακάρι μέχρι την ημέρα των εκλογών κάποιο ή κάποια από τα υποψήφια σχήματα για τη διοίκηση του δήμου να ασχοληθούν με το θέμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις