ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Μαγδεμβούργο, η Γερμανία και η Ελλάδα

 01/01/2025 15:00

«Μα ποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;». Αυτό έγραφε ο πάντα έγκυρος δημοσιογράφος και γνώστης της γερμανικής πολιτικής πραγματικότητας Γιώργος Παππάς σε ένα από τα τελευταία του ρεπορτάζ, μεταφέροντας το ερώτημα ενός 11χρονου Γερμανού που πήγε μαζί με τη γιαγιά και τον παππού του στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου για να αφήσει ένα λουλούδι. Ο μικρός προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τον μακελάρη της πόλης της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αλλά απαντήσεις δεν έβρισκε.

Η εξήγηση δεν είναι εύκολη και λίγη σημασία έχει αν λειτούργησαν τα μέτρα ασφάλειας στη συγκεκριμένη αγορά. Τα δεδομένα μιλούν για έναν 50χρονο δράστη, που ήταν Σαουδάραβας γιατρός, απολύτως ενταγμένος στη Γερμανία, όπου ζούσε εδώ και 18 χρόνια, έχοντας άδεια νόμιμης παραμονής εδώ και 8 χρόνια και με θέση σε κλινική κοντά στο Μαγδεμβούργο. Όχι μόνον δεν είχε καμία σχέση με την εισαγόμενη ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά δήλωνε ορκισμένος αντι-ισλαμιστής και αντι-τζιχαντιστής. Ο ίδιος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ιδιαίτερα και κατηγορούσε μάλιστα τη Μέρκελ ότι εξισλαμίζει τη Γερμανία και την Ευρώπη και έβλεπε τη σωτηρία της Γερμανίας στο ακροδεξιό AfD.

Θυμήθηκα τους Έλληνες «Gastarbeiter», που τη δεκαετία του ’60 έφυγαν για τη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή. Και αυτοί τα βρήκαν σκούρα τότε. Δεν έγιναν όμως ποτέ τρομοκράτες. Ίσως και γιατί η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η μεν οικονομία της Γερμανίας ήταν ανθούσα (ενώ τώρα όχι), οι δε Έλληνες (αποδεδειγμένα πλέον) πιο ικανοί στο να εγκλιματίζονται σε καινούριες καταστάσεις. Δε νομίζω ότι το ίδιο ισχύει με τους κάθε είδους μωαμεθανούς ή ισλαμιστές που η Γερμανία υποδέχτηκε τα τελευταία χρόνια. Φυσικά και η Γερμανία είναι μία άλλη χώρα. Και μιλώ εκ πείρας, έχοντας ζήσει τη Γερμανία τα καλά χρόνια της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Σήμερα μέχρι και καθυστερήσεις μισθών (αλά Ελλάδας της κρίσης!) καταγράφονται στις γερμανικές ΜΜΕ…

Το πόσο όλα αυτά θα επηρεάσουν τις εκλογές του Φεβρουαρίου είναι ένα ερωτηματικό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που στη Γερμανία δεν πέφτουν έξω, δείχνουν τους Χριστιανοδημοκράτες να κινούνται στο 31,5%, την ΑFD να πλησιάζει το 19% και τους δύο εταίρους του σημερινού συνασπισμού να διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση. Στο 16,3% η SPD και στο 13,5% οι Πράσινοι. Εκτός Βουλής οι Φιλελεύθεροι της FDP, εκτός και η Linke, ενώ το νεόκοπο κόμμα της Αριστεράς «Buendnis Sahra Wagenknecht» περνά οριακά το 5%.

Με βάση τα υποθετικά σενάρια των εδρών στην Bundestag των 630 εδρών μετεκλογικά μπορεί να στηθούν δύο κυβερνητικοί συνασπισμοί. Ο «μεγάλος συνασπισμός», δηλαδή μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά η συμμαχία και μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων, κάτι που σχεδόν αποκλείουν οι σκληροί της CSU που διοικούν στη Βαυαρία.

Ό,τι και να συμβεί πάντως αν δε βελτιωθεί η γερμανική οικονομία το πρόβλημα με τους μετανάστες στη Γερμανία θα συνεχιστεί. Αν θα το δούμε και εδώ; Δεν το πιστεύω. Όχι φυσικά γιατί η ελληνική οικονομία είναι καλύτερη από τη γερμανική, αλλά γιατί η ελληνική κοινωνία είναι πιο δεκτική και όχι τόσο σκληρή όσο η γερμανική απέναντι στους ξένους.

Όλα αυτά το 2025, που ελπίζω να είναι μία καλή χρονιά για όλους μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.12.2024

Δημοφιλείς Απόψεις