ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές έρχονται

 17/02/2023 18:00

Σύνταγμα της Ελλάδας «16. 2 H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Είναι άραγε γράμμα κενό το σχετικό άρθρο του Συντάγματος; Πηγαίνουμε προς τις Βουλευτικές Εκλογές την άνοιξη ή το αργότερο αρχές καλοκαιριού και προς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές το Φθινόπωρο. Σε αυτές, κατά το Νόμο «Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

* Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

* Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν».

Δηλαδή και αυτοί που τώρα είναι στην Β’ και Γ’ Λυκείου θα ψηφίσουν! Στην Α’ Λυκείου έχει ένα μάθημα με τίτλο «Πολιτική Παιδεία» που διδάσκεται δύο ώρες από τρεις ενώ στην Β’ Λυκείου είχε ένα μάθημα με τίτλο «Πολιτική Παιδεία» που καταργήθηκε.

Έτσι οι τωρινοί μαθητές που θα ψηφίσουν δεν ξέρουν ούτε τα κόμματα, ούτε την οργάνωση της πολιτείας, ούτε τα εκλογικά συστήματα. Άλλωστε τα δύο σχετικά κεφάλαια του μαθήματος της Α’ Λυκείου που ξέφυγε από την κατάργηση που έχουν τίτλο Κεφ. 5 «Η Πολιτεία, η Πολιτική Κοινότητα» και Κεφ. 8 «Η λήψη αποφάσεων» είναι εκτός διδακτέας ύλης!

Για να μην αδικούμε το υπουργείο, στην Γ’ Γυμνασίου έχει ένα μάθημα «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή». Σε αυτό υπάρχει ένα κεφάλαιο (Κεφ. Κεφάλαιο 9: Εκλογές, κόμματα, ΜΜΕ) με περιεχόμενα 9.1. Εκλογικό σώμα, 9.2. Ψηφοφορία-βασικές αρχές, 9.3 Εκλογικά συστήματα, 9.4 Τα πολιτικά κόμματα, 9.5 Μ.Μ.Ε.). Θα έλεγε κανείς ότι κάτι θα έχουν μάθει στο Γυμνάσιο οι ψηφοφόροι. Έλα όμως που στις οδηγίες λέει να εστιαστεί η διδασκαλία στο δικαίωμα «του εκλέγειν» για τις γυναίκες στην Ελλάδα και στο ρόλο των ΜΜΕ και του διαδικτύου στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Έχει και στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού σχετικό μάθημα που δυστυχώς υπολειτουργεί… Μετά αναρωτιόμαστε γιατί ψηφίζει 10-15% των φοιτητών στις εκλογές τους, γιατί οι νέοι παρασύρονται από ατομικιστικές συμπεριφορές και δεν συμμετέχουν. Αναρωτιόμαστε τι γίνεται και πως κόμματα ολοκληρωτικών αντιλήψεων παραμένουν και ενισχύονται. Πολίτες που δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν τα κόμματα, τι σημαίνει δήμος, τι είναι η περιφέρεια καλούνται να καθορίσουν την συλλογική μας καθημερινότητα και να επιλέξουν (με τι κριτήρια άραγε) αντιπροσώπους τους!

Σκόπιμο; Ας ξεπεράσουμε την ερώτηση και να ζητήσουμε για να ικανοποιηθεί το σχετικό άρθρο του Συντάγματος να διευρυνθεί η διδασκαλία των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και στο Λύκειο και στην υποχρεωτική εκπαίδευση -όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καλό θα ήταν να υπάρχουν από την Ε’ Δημοτικού με προσανατολισμό στην οργάνωση της πολιτείας και στα συλλογικά υποκείμενα και στο Λύκειο σε μεγαλύτερο βάθος. Μην ξεχνάμε δε ότι του χρόνου θα ψηφίσουμε και για ευρωβουλευτές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023