ΗΠΑ
Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος μία βαθιά διαιρεμένη χώρα και τα αποτελέσματα των εκλογών της. Πρώτα και κύρια οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώτα Πολιτείες και μετά Ηνωμένες. Σε κάθε Πολιτεία υπάρχει αυτονομία της εσωτερικής της πολιτικής. Ακόμη και για κεντρικά θέματα μπορεί να διαφέρει η αντιμετώπιση τους. Κλασσικό παράδειγμα το θέμα «εκτρώσεις» και το θέμα «υγεία».
Στο σύνολο της χώρας (που είπαμε είναι άθροισμα Πολιτειών) που στην Γερουσία αντιπροσωπεύονται οι Πολιτείες ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους με ίσο αριθμό (δύο). Η Καλιφόρνια σήμερα έχει 70 φορές τον πληθυσμό του Ουαιόμιγκ αλλά ίδιο αριθμό αντιπροσώπων! Σκεφτείτε πχ να είχε η Αττική 5 γερουσιαστές και το Ιόνιο 5!
Οι γερουσιαστές εκλέγονταν από την εσωτερική Βουλή κάθε Πολιτείας αλλά αυτό άλλαξε το 1913. Σήμερα η Γερουσία πρακτικά ελέγχει την κυβερνητική λειτουργία (δηλαδή τις πρωτοβουλίες του Προέδρου) και για αυτό είναι ουσιώδης ο έλεγχος της (έστω με την διπλή ψήφο του Προέδρου της) από το κόμμα του Προέδρου.
Η Βουλή είναι αναλογική με τον πληθυσμό. Π.χ. η Καλιφόρνια εκλέγει 30 από τους 435 και το Ουαιόμιγκ 1.
Βουλευτές και μέλη της Γερουσίας εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα στενής (μονοεδρικής) περιφέρειας. Έτσι αντιπροσωπεύουν και τον πληθυσμό της περιοχής τους εκτός από το κόμμα που προέρχονται ή εντάσσονται.
Τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Ο προηγούμενος πρόεδρος (ο απομονωτιστής ΤΡΑΜΠ) προσπάθησε να επανέλθει και να γυρίσει τις ΗΠΑ στον εαυτό τους -όπως κάνουν πάντα οι Ρεπουμπλικάνοι νικώντας τον νυν Πρόεδρο (Μπάιντεν) που επιλέγει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην διεθνή πολιτική (δηλαδή στρέφεται όπως πάντα το Δημοκρατικό Κόμμα στην συνεργασία και την επικοινωνία). Φυσικά και οι μεν και οι δε μπλέκονται αλλά οι μεν (Ρεπουμπλικάνοι) περισσότερο αδιαφανώς από τους δε (Δημοκρατικούς).
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πέτυχε η μεγάλη προσπάθεια του Τραμπ. Έδειξε επίσης ότι η τομή της γεωγραφικής διαίρεσης. Οι δύο ακτές -Δυτική και ΒορειοΑνατολική, παραμένουν στους Δημοκρατικούς και το μέσο των ΗΠΑ στους Ρεπουμπλικάνους. Οι μεγάλες πόλεις στους Δημοκρατικούς και η ύπαιθρος στους Ρεπουμπλικάνους. Είναι αδύνατον να γίνει κατανοητή η λειτουργία του αποκεντρωμένου πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ από όσους ζουν σε συγκεντρωτικά καθεστώτα.
Για μας -στην Ευρώπη, είναι ευτύχημα να παραμείνει η πολιτική των ΗΠΑ στο σημερινό της σημείο στην Διεθνή Πολιτική, για μας- στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς πολιτικής για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μία ακόμη διδακτική παρατήρηση. Στις ΗΠΑ ψηφίζουν και με επιστολή και με mail και πριν από την ημέρα των εκλογών. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι γενικά αντιδρούν αλλά το ανέχονται. Αντιστοιχίες με τους δικούς μας που αντιστέκονται σε κάτι αντίστοιχο έχουν αξία αλλά δεν είναι της στιγμής. Ας παραμένουμε στο σύστημα του 1887 εμείς του μοναδικού εκλογικού τμήματος για κάθε εκλογέα και έχει ο Θεός…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.11.2022