Μυρίζουν Χριστούγεννα;
Και όμως ο κορονοϊός δεν λέει να μας αφήσει. Επιμένει με αύξηση αν και το 96% των θανάτων αναφέρεται σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ή/και άνω των 70 ετών.
Έτσι, οι πολλοί θεωρούν ότι πλέον δεν τους αφορά. Το βλέπεις γύρω σου στα λεωφορεία (άσε δε που δεν τους αφορά το κόστος αφού δεν πληρώνουν εισιτήριο), στα καταστήματα και ακόμη και σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Με τις σχεδιασμένες εκδηλώσεις των Δήμων και των αγορών σίγουρα θα περιμένουμε αύξηση. Ελπίζω όχι τεράστια αλλά ας θυμηθούμε ότι πέρσι τέτοια εποχή ήμασταν στο 50% του σημερινού αριθμού κρουσμάτων που εκτινάχθηκε αμέσως με το τέλος των διακοπών πέρσι -άρα ας προσέξουμε, αλλά ευτυχώς σήμερα είμαστε στο 20% του περσινού αριθμού θανάτων. Τα εμβόλια, που βάλτωσαν δυστυχώς, έπαιξαν το ρόλο τους προφανώς.
Αλλά αυτές τις ημέρες ζούμε ένα αδιανόητο γεγονός με την αποκάλυψη σκανδάλου χρηματισμού στο οποίο δυστυχώς εμπλέκεται η Εύα Καϊλή γνωστό και προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Για να μην κάνουμε λαϊκά και άλλα δικαστήρια ας περιμένουμε την τελική διερεύνηση και αποφάσεις των αρμόδιων (τι δεν είμαστε εμείς; Ο καθένας και κυρίως η καθεμιά είναι τώρα ποινικολόγος και ειδικός επί των θεμάτων διαφάνειας!).
Άλλη μία φορά αναδεικνύεται η ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας. Η κ. Καϊλή εκλεγμένη με σταυρό με 150 χιλιάδες ψήφους (σχεδόν ένας στους τρεις που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ το 2019 την ψήφισαν) οφείλει να «απολογηθεί» σε όσους την ψήφισαν και φυσικά στο κόμμα που την έβαλε στο ψηφοδέλτιο του. Το κόμμα κινήθηκε γρήγορα και αυτονόητα την διέγραψε. Μακάρι να αποδειχτεί αθώα για ότι την κατηγορούν αλλά το ΚΙΝΑΛ προστάτευσε τον εαυτό του και προφανώς -πως το έλεγε ο Ανδρέας, η Εύα έθεσε εαυτόν εκτός!
Και αυτή η υπόθεση αλλά κυρίως το διάτρητο σύστημα των ομάδων συμφερόντων και ομάδων πίεσης που λειτουργούν γύρω και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Βοηθάει η γενίκευση της ψηφιακής πλέον «πολιτειότητας», δηλαδή η ενίσχυση της δυνατότητας του Πολίτη να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις διαδικασίες και τις αποφάσεις, αλλά καλό είναι να προχωρήσουμε σε πλήρη μετατροπή ενός οικονομικού θεσμού σε πολιτικό θεσμό. Αν υπήρχαν ενιαία κόμματα (και όχι ομάδες), αν υπήρχε ευρωπαϊκή αρχή εκλογών με αρμοδιότητα ελέγχου και των εκλογικών δαπανών, αν το εκλογικό σύστημα διευκόλυνε την σύνδεση πολιτών και αντιπροσώπων τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα.
Θα έχουμε Ευρωεκλογές το 2024 και θα τα δούμε -ελπίζω, όλα αυτά. Προς το παρόν περιμένουμε τα Χριστούγεννα την άλλη Κυριακή, ευχόμαστε να είμαστε όλοι και όλες καλά. Περίεργα και μεταβατικά Χριστούγεννα με αναμενόμενη καλοκαιρία!
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022