ΑΠΟΨΕΙΣ

Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;

 11/01/2023 19:00

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής για τον νόμιμο πληθυσμό -με βάση τον οποίο καθορίζεται ο αριθμός εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Πριν από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο νόμιμος πληθυσμός για κάθε Δήμο αναφέρεται στους Δημότες του ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Ενώ ο μόνιμος πληθυσμός κάθε Δήμου αναφέρεται στους κατοίκους του. Στον νόμιμο πληθυσμό δεν περιέχονται αλλοδαποί.

Έτσι, π.χ. για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο νόμιμος πληθυσμός είναι 244,569 άτομα και ο μόνιμος 317,778 άτομα. Στον μόνιμο πληθυσμό υπάρχουν 3 κατηγορίες. Δημότες, Ετεροδημότες και Αλλοδαποί. Οι Δημότες του μόνιμου πληθυσμού περιέχονται στον νόμιμο πληθυσμό και η διαφορά νόμιμου-Δημότες μόνιμου είναι αυτοί που διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης! Πόσοι είναι αυτοί για κάθε Δήμο θα το μάθουμε με τα οριστικά αναλυτικά αποτελέσματα.

Με βάση τον μόνιμο πληθυσμό καθορίζεται πόσες έδρες θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ με βάση τον νόμιμο πληθυσμό καθορίζονται οι έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Αυτό γιατί ο μεν δήμαρχος εκπροσωπεί τους κατοίκους και οι βουλευτές το έθνος! Τι βλέπουμε από την απογραφή σχετικά με την κατανομή των εδρών; Καταρχήν να πούμε ότι ο αριθμός βουλευτών κάθε κόμματος εξαρτάται από το σύνολο των ψήφων του στην χώρα. Άρα ο αριθμός ανά εκλογική περιφέρεια αφορά τους υποψηφίους του! Μετά να θυμηθούμε ότι πλέον στις 59 εκλογικές περιφέρειες μοιράζονται 285 (από 288) έδρες.

Έτσι συγκρίνοντας την κατανομή του 2021 με την κατανομή του 2011 για 285 έδρες βλέπουμε ότι στην Αττική έχουμε 5 περισσότερες έδρες (2 στην Ανατολική Αττική, 4 στην παλιά Β’ Αθηνών και μείωση κατά 1 στον Πειραιά), μία παραπάνω στην Αχαΐα και μία παραπάνω στην Θεσσαλονίκη. Δύο λιγότερες στην Ήπειρο, 2 στην Δυτική Μακεδονία, 1 στη Θεσσαλία, 1 στην Στερεά Ελλάδα, και μία στις Σέρρες.

Γιατί; Προφανώς μειώθηκαν οι ετεροδημότες (δηλαδή οι προερχόμενοι από αυτές που μειώθηκε και μένουν σε αυτές που αυξήθηκε ο αριθμός βουλευτών μεταδημότευσαν). Πιθανόν η δημογραφική μείωση ήταν πιο έντονη. Αλλά οι αλλαγές αυτές είναι οριακού χαρακτήρα αναμενόμενες μέσα σε μία δεκαετία. Όταν μάλιστα στην Αττική διαμένει το ένα τρίτο του πληθυσμού! Και από αυτούς 800 χιλιάδες περίπου δεν είναι Δημότες Αττικής.

Όπως είπαμε η κατανομή εδρών αφορά κυρίως τους υποψηφίους και οι αλλαγές είναι οριακές και όχι μεγάλες. Με την ευκαιρία ας συζητηθεί –επιτέλους- η κατάργηση του καθεστώτος «ετεροδημότης» που προκαλεί και ζητήματα στις δημοτικές εκλογές. Ο κάτοικος του Δήμου δεν ψηφίζει αν δεν είναι Δημότης ενώ οι αποφάσεις του Δήμου τον αφορούν!

Είναι καιρός να ασχοληθούμε και με την επιστολική ψήφο. Όταν σε όλες τις χώρες μπορείς να ψηφίσεις ακόμη και με μέιλ (όπως π.χ. στις ΗΠΑ) εδώ πρέπει να πας στο ένα και μοναδικό εκλογικό τμήμα στο οποίο αντιστοιχείς. Τα νερά αγιάστηκαν. Ας πάμε μπροστά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023